2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs hastalığı ardından bir salgın halini almış, 2 yıl boyunca devam eden salgında milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. O zaman hastalığın tek çıkış noktası olarak aşı tedavisi gösterilmiş, BioNTech adlı Alman şirketinin icat ettiği aşı ülkemizde olmak üzere dünya ülkeleri tarafından kullanılmıştı.
KANSER AŞISI İÇİN TARİH VERİLDİ
Aşı kullanımının ardından başta kalp krizi olmak üzrere bir çok hastalığın arttığına dair spekülasyonlar devam ederken, BioNTech şirketinin kurucusu ve ilk koronavirüs aşısının mucidi olan Türk çift Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'den merak uyandıran bir açıklama geldi. İnsanlığın gördüğü en büyük hastalıklardan olan ve bir türlü tedavisi bulunamayan kanser hastalığı ile ilgili umut verici açıklamalarda bulunan çift 2026 yılına kadar kanser aşılarını piyasaya sunmayı beklediklerini açıkladılar.
VOA'da yer alan habere göre Prof. Dr. Türeci “Nihayetinde verilere dayanarak ruhsatlandırma konusunda kararı yetkili kurumlar verecek. Şu anda bir akciğer kanseri türüne karşı bir antikorumuz ve metastaz yapmış meme kanserine karşı bir antikor ilaç konjugat adayımız - kısaca ADC - onay için uygun bir duruma gelecek. Ayrıca bu yıl sonuna kadar, faz 2 veya faz 3 denemelerini sonlandırarak, tescil potansiyeli olan on aşı adayına sahip olmayı hedefliyoruz” diyerek gelinen çalışmalar hakkında son bilgileri paylaştı.
ÇALIŞMALAR MERAK EDİLİYOR
Dünya tarihine geçebilecek tedavi ile ilgili yapılan açıklama büyük yankı uyandırdı. Koronavirüs aşısı tartışmalarının odağında yer alan şirketin kanser hastalığının tedavisi konusunda neler yapabileceği merak konusu oldu.