Kontrolsüz antibiyotik kullanımı alarm veriyor! Sakın bunu yapmayın

Günümüzde salgın hastalıklar ne yazık ki artmaya devam ederken yaşanan bu artışın altında yatan en önemli nedenlerden biri de hatalı antibiyotik kullanımı olarak açıklandı. Sakın yapmayın uyarısı geldi.

Kontrolsüz antibiyotik kullanımı alarm veriyor! Sakın bunu yapmayın

Tüm dünyada ne yazık ki son yıllarda büyük bir salgın hastalık patlaması yaşanırken yaşanan artışın ana nedeni bilinçsiz antibiyotik kullanımı olarak gösterildi. Havaların soğumaya başlamasıyla beraber üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında büyük bir artış yaşandığı belirtilirken bu gibi durumlarda hastaların hekim reçetesi olmadan kesinlikle ilaç kullanmamaları istendi.

BİLİNÇSİZ KULLANILAN İLAÇLAR FAYDADAN ÇOK ZARAR GETİRİYOR!

Sonbaharın gelmesiyle üst solunum yolu enfeksiyon hastalarının arttığını belirten Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, yanlış antibiyotik kullanımının oldukça yaygın olduğuna da işaret etti. Uzm. Dr. Yıldırım, “Antibiyotiği gerçekten gereksiz kullanmamak bizim için çok değerli. Bu tip durumlar hastanın iyileşmesinden daha çok kötüleşmesine sebep oluyor” dedi.

Sonbaharın gelmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonları arttı. Burada önemli olan ise kontrolsüz antibiyotik kullanımı çok yaygın. Bu durumla ilgili çeşitli uyarılarda bulunan İç hastalıkları Uzmanı Dr. İlhan Yıldırım, “Biz hastaları muayene edip, gerekli hallerde, aldığımız kan tahlillerine göre antibiyotik kullanımını planlıyoruz. Çünkü antibiyotiği yanlış kullandığınızda tedavinin seyri değişebiliyor. Hastalık kötüleşebiliyor” açıklaması yaptı.

DR. Yıldırım son dönemde özellikle de bronşit vakalarında büyük artış yaşandığını belirterek yanlış antibiyotik kullanımına dikkat çekti. Viral enfeksiyonlarda kullanılan yanlış antibiyotiklerin bronşite neden olduğu ifade edilirken bu hastalığın ilerleyen evresinde ise zatürre yaşandığını ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER