Bu tarz içecekler, beyindeki haz merkezlerini uyarmak amacıyla aşırı miktarda tatlandırıcı içererek, lezzetli hale getiriliyor. Ancak keyifli deneyimler, gizli tehlikeler içeriyor olabilir.
Şekerle tatlandırılmış içecekler, genellikle besin değerinden yoksun olduğu için yapılan araştırmalar, bu tür içeceklerin düzenli tüketiminin diş çürümeleri, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları riskini artırabileceğini gösteriyor.
ŞEKERLİ İÇECEKLER KALP HASTALIKLARI VE DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR
ABD'deki Tufts Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülüğünde yapılan yeni bir çalışmaya göre, her yıl dünya genelinde yaklaşık 1.2 milyon yeni kalp hastalığı vakası ve 2.2 milyon yeni tip 2 diyabet vakası, şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimi nedeniyle ortaya çıkıyor.
Çalışma yazarları, bazı gelişmiş ülkelerde şekerli içeceklerin genel tüketiminin son zamanlarda azaldığını belirtse de, soda ve benzeri içeceklerin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı için önemli bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.
Tufts Üniversitesi’nden kardiyolog ve halk sağlığı bilimcisi olan başyazar Dariush Mozaffarian, “Şekerli içecekler, düşük ve orta gelirli ülkelerde yoğun bir şekilde pazarlanmakta ve satılmaktadır” diyerek durumu açıklığa kavuşturdu.
SONUÇLARI YIKICI
Tufts Üniversitesi kardiyologu ve halk sağlığı bilimcisi başyazar Dariush Mozaffarian, “Şekerli içecekler, düşük ve orta gelirli ülkelerde yoğun bir şekilde pazarlanmakta ve satılmaktadır” diyerek uyarılarda bulundu.
"Bu topluluklar sadece zararlı ürünler tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda uzun vadeli sağlık sorunlarıyla başa çıkacak kadar iyi donanımlı değiller.”
DİYABET VAKALARI ŞEKERLİ İÇECEKLER YÜZÜNDEN
Bazı ülkelerde durum oldukça ciddi. Örneğin, yapılan çalışmada Meksika’daki tüm yeni diyabet vakalarının yaklaşık üçte biri şekerli içeceklerle ilişkilendiriliyor, Kolombiya’da ise yeni diyabet vakalarının neredeyse yarısı şekerli içeceklerden kaynaklanıyor.
Güney Afrika’da ise yeni diyabet vakalarının yaklaşık yüzde 28’i ve yeni kalp hastalığı vakalarının yüzde 15’i şekerli içecekler ile ilişkilendiriliyor.
Ayrıca şekerli içeceklerin her yıl yaklaşık 80 bin tip 2 diyabet ve 258 bin kalp hastalığına bağlı ölüme yol açtığı bildirildi.
FAZLA TÜKETİLİRSE...
Araştırmacılar, şekerli içeceklerin hızla sindirildiğini, kan şekerini yükselterek en iyi ihtimalle çok az besin değeri sunduğunu belirtiyor. Bu içeceklerin fazla ve sık tüketilmesinin kilo alımına, insülin direncine ve tip 2 diyabet ile kalp hastalığına bağlı metabolik sorunlara yol açabileceği vurgulanıyor.