Koku testi ile o hastalığı ilk evrede yakalamak mümkün!

Alzheimer çağımızın en önemli hastalıkları arasında yerini alıyor. Pek çok kişi Alzheimer olmamak için olmamak için bol bol bulmaca ve sudoku çözüyor. Ancak uzmanlara göre bulmaca ve sudoku çözmek hastalığa engel olmuyor.

Koku testi ile o hastalığı ilk evrede yakalamak mümkün!

Konuya ilişkin açıklama Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Zülküf Önal tarafından geldi. Önal, yaptığı açıklamasında kadınların alzheimere yakalanma olasılığının daha yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Kadınların bu hastalığa yakalanma riskinin erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtildi. Konuya ilişkin Önal, yaptığı açıklamasında bu durumun kadınların daha uzun yaşaması ile açıklanabileceğini ifade etti.

KADINLARIN RİSKİ DAHA FAZLA

Birden fazla aile üyesinde alzheimer hastalığı varsa riskin artış gösterdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Önal, şu bilgileri verdi:

“Kadınların alzheimera yakalanma olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Bu fark kısmen kadınların daha uzun yaşamasıyla açıklanabilir. Yaş, aile geçmişi ve genetik, değiştirilemeyecek risk faktörleridir. Ancak araştırmalar, insanların etkileyebileceği diğer risk faktörleri hakkında ipuçları sunmaktadır. Sağlıklı beslenmek, sosyal olarak aktif kalmak, beden ve zihin egzersizi yapmak alzheimer riskini azaltabilir. Tütün kullanmamak ve aşırı alkolden kaçınmak da beyin sağlığı için faydalı olmaktadır.”

KOKU TESTİ İLE ERKEN TANI

Demans tipini belirlemek için erken ve doğru teşhisin öneminin altını çizen Önal, hastalığın mutlak tedavisi olmamasına rağmen ilerleme hızını yavaşlatacak ilaçlı ve ilaçsız tedbirler bulunduğunu kaydetti. Önal, “Teşhis süreci, kapsamlı bir tıbbi geçmiş, zihinsel durum ve ruh hali testleri, fiziksel ve nörolojik muayene ve bunama benzeri semptomların diğer nedenlerini ekarte etmek için testler (kan testleri ve beyin taramaları gibi) içerebilir. Öte yandan koku testi ile erken tanı artık mümkün olmaktadır. Cilt biyopsisi demans tiplerinin ayırıcı tanısında artık kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Önal, yaptığı açıklamasının devamında bulmaca ve sudoku çözmenin hastalığın oluşmasını engelleyemeyeceğini ifade etti. Kişilerin günde en az yarım saat egzersiz yapması ve zararlı alışkanlıklardan da uzak durması gerekmektedir.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER