KOAH hastalarına kritik uyarı! Bunlardan mutlaka uzak durun

Koranavirüs salgını sonrasında KOAH hastalıklarında büyük artış yaşandığı istatistiksel verilere yansıdı. Doktorlar KOAH hastalarına önemli uyarılarda bulundu.

KOAH hastalarına kritik uyarı! Bunlardan mutlaka uzak durun

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını aşının bulunmasının ardından etkisini yitirse de salgın sonrası olumsuzluklar devam ediyor. Bunlardan biri de KOAH vakalarında yaşanan artış olarak kendisini gösterdi. KOAH vakası konulan kişilerin sayısında büyük artış yaşanırken doktorlar önemli uyarılarda bulundu.

KORONAVİRÜS SONRASI KOAH HASTASI OLAN KİŞİLERİN SAYISINDA REKOR ARTIŞ!

Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İrfan Eser,​​​​​​​ KOAH'ın kanser ve kalp krizinden sonra ölümlere yol açan üçüncü rahatsızlık olduğuna dikkati çekerek, "KOAH'lı hastalar sigara kullanıyorsa hemen bırakmalı." önerisinde bulundu.

Eser Covid-19 salgını sonrası Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) arttığını söyledi.

Birçok hastada salgının hasarlar bıraktığına işaret eden Eser, yeni çektikleri tomografilerde hala Kovid-19'un izini gördüklerini aktardı.

KOAH'ın özellikle sigara içenlerde görüldüğüne dikkati çeken Eser, hastalarda solunum yollarının daralmasıyla karakterize klinik bulgu olarak öksürük, nefes darlığı ve balgam şikayetlerinin yaşandığını kaydetti.

Eser, "KOAH, dünyadaki ölümlerde kanser ve kalp krizinden sonra üçüncü sırada geliyor, dikkat edilmesi gereken ciddi toplumsal sağlık sorunu." dedi.

KOAH'ın dört evresinin bulunduğunu vurgulayan Eser, ilk evrede tanının zor olduğunu, kişinin normal işlerini ve hayatını devam ettirdiğini, ara ara öksürüğün ve balgamın gerçekleşebildiğini ifade etti.

Eser, ikinci evrede hastanın her gün öksürmeye, balgam çıkarmaya başladığını, merdiven çıkma, spor yapma gibi eforlu işlerde solunum sıkıntısı çektiğini dile getirdi.

Hastaların tedavi için uygulayabilecekleri en etkili yöntemin sigara içiyorlarsa sigarayı bırakmaları olabileceğini ifade eden Eser, ikinci evrede KOAH hastalarına kesin tedaviye başlanabileceği ifade edildi. Hastalığın ilerlediği 3. evrede ise balgam, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerinde artış yaşanırken 4. evrede ise hastaların artık günlük işlerini bile yapamaz hale geleyecekleri uyarısı yapıldı.

KOAH hastalarının asla sigara içmemeleri, içilen ortamlardan uzak durmaları, her gün düzenli olarak en az 30 dakika egzerzsiz yapmaları, kabızlık ve gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmaları ve bol sıvı tüketerek yemeklerini de sulu yemekler arasından seçmeleri önerildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER