Sıcak havalarda pencerelerin açılması, vantilatör, yelpaze gibi unsurların yetmediği durumlarda vatandaşlar serinlemek için çareyi klimada buluyor. Ancak birçok uzman klimanın fazla kullanımına yönelik uyarılarda bulunurken klimanın zararlarına her gün bir yenisi ekleniyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Ertural da klima kullanımında vatandaşlara yapmamaları gereken bazı davranışlar konusunda uyarılar yaptı.
KLİMALAR KABUSUNUZ OLMASIN!
Klimanın yanlış kullanımında zararlı etkilerinden kaçılamayacağına vurguda bulunan Dr. Ufuk Ertural, klimanın hayatımızın her yeri ve alanında etkili olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Malum yaz geldi ve havalar çok sıcak. Aile olarak, biz, çocuklarımız ve büyüklerimiz sıcaktan çok bunalıyoruz. Konforumuzu artırmak için de klimaları kullanmaya başladık. Arabamızda olsun, evimizde olsun, iş yerlerimizde olsun, AVM'lerde olsun klimaların sürekli etkisi altındayız. Fakat bu konforumuzu sağlayan klimalar, kabusumuz olmasın. Yanlış kullanımın zararlı etkilerinin kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, viral, alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulmaları, yüz felci ve klimaya bağlı olarak üreyen bakterilerin bize bulaşarak, zatürreye sebep olması bizi etkileyen etmenlerdir. Özellikle çocuklar, bebekler, yaşlılar, bağışıklığı düşük insanlar üst solunum yolu ve alt solunum yolu ile ilgili klima kullanımında çok dikkat etmelidirler. Bu hastalar risk altındalardır.
YÜZ FELCİNDEN ASTIM KRİZLERİNE KADAR BÜYÜK TEHLİKE
Dr. Ufuk Ertural, klimaların direkt olarak kişinin üzerine üflemesi sonucu kas ağrıları, yüz felci, sinirleri etkilemesi sebebiyle his kaybı oluşabileceğine değinerek şunları söyledi:
“Kas ağrıları, yüz felci, sinirleri etkilemesi sebebi his kaybına yol açabileceği için yüzde uyuşukluklara da neden olabilir. Klimaların yaydığı tozlar ve soğuk hava kişilerde eğer ki alerjide varsa sıkıntımızı artırarak, bizi kötü durumlara düşürebilir. Astım krizlerine, alerjik krizlere neden olabilir”
HER YIL DÜZENLİ OLARAK BAKIMLARI YAPILMALI
Klimaların her yıl düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerektiğine vurgu yapan Ertural şunları söyledi:
“Alerjik bünyesi olan kişilerin ani ısı değişikliklerinden ve hızlı hava sirkülasyonundan kendilerini korumaları gerekir. Sulu bazlı hava nemlendiricisi olan klimaların yol açtığı bir hastalık olan lejyoner hastalığı, çocuklarda, yaşlılarda ve erişkinlerde her dönem büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu hastalıktan korunmanın yolu da klimaların her yıl bakımlarının yaptırılması gerekiyor. Direkt olarak klimaya maruz kalmamak için ısının düzenli kontrol edilmesi, 22-24 dereceler sıcaklıkta önerimizdir. Hava sirkülasyonunun direkt olarak bizim yüzümüze çarpmamasına özen göstermeliyiz. Mümkünse oda serinledikten sonra odaya girmemiz önerilmektedir.”
LEJYONER HASTALIĞINDA SİGARA FAKTÖRÜ
Dr. Ertural, lejyoner hastalığının insandan insana bulaşmadığını, bunun havalandırma sistemleri ile direkt kaynaklı olduğunu söyledi. Ertural, lejyoner hastalığının da en kolaylaştırıcı etmenlerden biri olduğunun da sigara olduğunu ve bu sebeple sigaranın özellikle kapalı alanlarda içilmemesine dikkat çekti.