Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, yaptığı açıklamasında Ulusal Güvenlik Kan Temini Projesi’nin 20 yıl önce başladığını dile getirdi. O dönemde proje ve ulusal kan bankacılığı sistemine geçmeyi denediklerini söyleyen Yılmaz, geçen sene 2 milyon 800 bin kanın dolaşımda olduğunu belirtti.
Şu anda 1 milyon 177 bin 543 kök bağışçısının verisinin ellerinde olduğunu ifade eden genel başkan, bu rakamın çok büyük bir başarı olduğunu bile getirdi. 3 milyon adet kan torbası üretecek şekilde yola çıktıklarını ifade eden Yılmaz, “Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla geçen sene 2 milyon 800 bin kan dolaşımda. Türkiye’nin yüzde 97’sini karşılayan bir programdan bahsediyoruz” dedi.
YÜZDE 97’SİNİ KARŞILADI
Türk Kızılay Kan Hizmetleri Bilimsel Danışma Kurulu, Ulusal Güvenlik Kan Temini Projesi kapsamında 2 milyon 800 bin kan bağışı rakamına ulaşarak, kan talebinin yüzde 97’sini karşıladı.
Türk Kızılay Bilimsel Danışma Kurulu, ilk toplantısını Ankara'daki Kızılay Renda Sanat ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Türk Kızılay'ın kan bağışının yaygınlaştırılması, düzenli ve güvenli yürütülmesi için oluşturduğu kurulun toplantısına Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz ve kurul üyesi 13 bilim adamı katıldı. 2005 yılında başlayan Ulusal Güvenlik Kan Temini Projesi çerçevesinde düzenlenen eğitimler, bilimsel toplantı ve farkındalık çalışmalarıyla kan bağışının önemi vurgulandı. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 800 bin ünite kan bağışına ulaşarak kan talebinin yüzde 97’sini karşılamayı başaran Türk Kızılay, 2025 yılında 3 milyon ünite kan bağışına ulaşmayı hedefliyor.
Açıklamasının devamında önemli müjdeleri de sıralayan Yılmaz, an sisteminin sürdürülebilir olması için kullanılan testlerin malzemelerin yurt içinde yapılmasının büyük bir milli güvenlik sorunu olduğunu dile getirdi. Bu sebeple Kızılay’ın kendi kan torbasını üretecek şekilde kan torbası fabrikasını kurmak üzere yola çıktıklarını ifade eden Genel Başkan Yılmaz, birkaç seneye farklı yerlere evrilerek planlama yaptıklarını da sözlerine ekledi.