Kemoterapi tedavisi alanlara müjde! Bilim insanları alternatif bir yol bulundu

Amerika'da bilim insanları, nanoteknoloji ile yan etkisi oldukça az olan kemoterapiye alternatif bir kanser tedavi yöntemi geliştirdi.

Kemoterapi tedavisi alanlara müjde! Bilim insanları alternatif bir yol bulundu

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde bulunana Rice Üniversitesi'ndeki kemoterapiye ihtiyaç duyulmadan oldukça az yan etki ile kanser tedavisi uygulanabilen yeni bir tedavi bulunduğu aktarıldı. Bilim insanlarının "moleküler kırıcılar" adı verdiği yöntemini kanser hücrelerini ortadan kaldırma amacıyla kullanılabileceği ifade edildi

Moleküler kırıcılar yönteminde ilk olarak tıbbi görüntüleme işlemlerindekine benzer bir siyanin boyası vücuda enjekte ediliyor. Bu boya, bir kanser hücresine ile etkileşime geçtikten sonra vücuda zarar vermeden derinlere nüfuz edebilen bir kızılötesi ışık sayesinde aktif hale getiriliyor.

Sinyaller tümör de titreşime yol açarak hücre zarının yırtılmasını sağlayarak kanserli hücreyi ortadan kaldırıyor.

TEKNOLOJİ İLK OLARAK FARELER ÜZERİNDE KULLANILDI

Henüz geliştirilme aşamasında olan bu teknolojinin şimdilik sadece fareler üzerinde denendiğini ve prensipte çalıştığını ifade edildi. Bilim insanları, ancak yıllar sonra insanlar üzerindeki deneylerin gerçekleştirilebileceğini ortaya koyuldu.

KEMOTERAPİYE ORANLA YAN ETKİSİ ÇOK AZ

Ayrıca moleküler kırıcılar teknolojisinin, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapiye oranla çok daha az yan etkiye yol açacağının altı çizildi.

Bilim insanları henüz geliştirme aşamasında olan bu teknolojinin vücuttaki kanserli hücre kalıntılarının tespiti için de yararlanılması amacıyla çalışmaların hızla devam ettiğini açıkladı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER