Karpuzun faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun çok sayıda faydası bulunuyor.

Karpuzun faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

Yaz aylarında sevilerek tüketilen serinletici ve besleyici meyvelerden biri olan karpuzun birçok faydası bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Betül Merd, karpuzun faydalarından bahsetti.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Betül Merd, karpuzun faydaları hakkında bilgilendirdi. Betül Merd, “Karpuz, tokluk hissi vermesi sayesinde kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kanser riskinin azaltılmasında rol oynuyor. Antioksidan deposu kapuzu düzenli olarak tüketmek kan basıncını düzenliyor, lifli yapısı ile sindirim sistemini destekliyor. İçeriğindeki aminoasitler sayesinde vücuttaki iltihabın atılmasına katkıda bulunan karpuzun çekirdekleri de kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında etkilidir" dedi.

Bir porsiyon karpuzun günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını söyleyen Merd, "Karpuz potasyum, A ve B6 vitaminleri ile diğer vitamin ve mineralleri de içermektedir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun demiri emmesine yardımcı olmaktadır. A vitamini ise cilt ve göz sağlığı için önemlidir. Karpuz ayrıca kan basıncını düşürmekte ve potasyum açısından zengin olduğu için sinir sistemini desteklemektedir. Ayrıca proteinleri parçalamaya yardımcı olan ve bağışıklık sistemi ile sinir sisteminin işlevlerini güçlendiren B6 vitamini açısından da zengindir” diye konuştu.

Karpuzun faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

VÜCUDUN SU İHTİYACINI KARŞILAMADA DESTEKTİR

Merd, “Antioksidan özelliği olan likopen yüksek miktardadır. Likopen, karpuzda ve diğer meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan özelliğe sahip doğal bir bileşiktir. Likopen aynı zamanda karpuza kırmızı rengini vermektedir. Karpuz vücudunuzun su ihtiyacını karşılamada destektir. Karpuzun yüzde 90'dan fazlası sudan oluşmaktadır. İnsan vücudu su ihtiyacını %80’ini içtiklerinden, yüzde 20’sini ise yediklerinden karşılamaktadır. Yaz aylarında yeterince su içilmediğinde bazı sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Yüksek su ve az miktarda lif içeriği nedeniyle karpuz sindirim sistemini desteklemektedir. Özellikle su içeriği nedeniyle iyi bir idrar söktürücüdür” ifadelerini kullandı.

Uzman Diyetisyen Betül Merd, karpuzun kilo kontrolünde de yardımcı bir besin olduğunu söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kilo kontrolüne yardımcı bir besindir. Diyet bozan şekerli gıdalar yerine karpuzu tercih etmek tatlı krizine iyi gelmektedir. Karpuz iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Cildi yeniler, ışıltılı bir görünüm için etkilidir. Karpuz çekirdekleri besleyici olduğu kadar kolesterolü de düşürür. Çiğ ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen karpuz çekirdekleri magnezyum açısından zengindir."

Yaz aylarının sevilen meyvelerinde karpuzun görüldüğü üzere çok sayıda faydası bulunuyor. Karpuz, kilo kontrolüne yardımcı olduğu için diyet listelerinde de yer alıyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER