Açlık nedeniyle ortaya çıkan baş ağrıları, uzmanlar tarafından incelenen önemli bir sağlık konusu. Bu tür ağrıların, düşük kan şekeri ile ilişkilendirildiği düşünülüyor. Başlangıçta ani bir şekilde ya da zamanla gelişen ağrı, genellikle sabit bir hale geliyor ve başın her iki tarafını da etkiliyor. Yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra ise bu ağrı genellikle hafiflemeye başlıyor.
AÇLIK
Açlık nedeniyle meydana gelen düşük kan şekeri, tıbbi adıyla hipoglisemi, kanınızdaki glikoz seviyeleri 70 miligram/dl veya daha aşağı düştüğünde ortaya çıkar.
Bu seviyelerde glikoz eksikliği, baş dönmesi, kafa karışıklığı, baş ağrısı ve titreme gibi belirtilere yol açabilir. Hipoglisemi, genellikle diyabet hastalarını, özellikle de tip 1 diyabetlileri etkiler.
Ancak düşük kan şekeri her zaman diyabetle ilişkili değildir. Diyabeti olmayan kişilerde de hipoglisemi görülebilir ve bu durumda kişilerin düzenli aralıklarla, en fazla üç saat ara ile yemek yemeleri tavsiye edilir. Bir araştırmaya göre, hipoglisemi yaşayan bireylerin, normal glikoz seviyelerine sahip kişilere göre daha erken acıkma ve baş ağrısı yaşama olasılıkları daha yüksek.
SUSUZLUK
Susuzluğun en yaygın belirtilerinden biri baş ağrısıdır. Dehidrasyon, yani vücudun su kaybı yaşaması, baş ağrısının ortaya çıkmasına neden olabilir. Su, aynı zamanda besinlerin sindirilmesi ve vücudun hayati işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan enerjinin sağlanmasında da önemli bir rol oynar.
VE KAFEİN
Kafein tüketimi, uyanıklığı artıran iki önemli süreci tetikler: kan damarlarının daralması ve adenosin reseptörlerinin engellenmesi. Düzenli kafein tüketiminin ardından aniden kafein alımının durdurulması, kan damarlarının genişlemesine yol açar. Bu da beynin daha fazla kan almasına neden olur ve bu artan kan akışı baş ağrısını tetikler. Açlık baş ağrısı ise genellikle ağrının ötesinde, başın etrafında bir gerginlik hissi yaratır ve her iki tarafı da etkiler. Bu ağrı, çoğunlukla hafif veya orta şiddette olup, başın arka kısmını, şakakları veya boynu etkileyebilir.
AÇKEN YAŞANAN BAŞ AĞRISI İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Kan şekeri düşük olan bireylerde açlık baş ağrısını tedavi etmek için, 15 gram karbonhidrat alıp 15 dakika bekleyip kan şekeri ölçümü yapmalarını öneren “15-15 kuralı” kullanılıyor. Eğer kan şekeri 70 mg/dL’nin altında kalmaya devam ediyorsa, bu işlemi kan şekeri 70 mg/dL’yi geçene kadar tekrarlamak gerekiyor. Sıkça kan şekeri düşüşü yaşayan kişilerin yanlarında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaları ve kan şekeri seviyelerini düzeltmek amacıyla bu 15-15 kuralını izlemeleri tavsiye ediliyor.
Ayrıca, bu atıştırmalıkların mutlaka karbonhidrat içermesi gerektiği vurgulanıyor.