1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla uzman doktorlardan uyarılar geldi. Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Uysal, "Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanserleri iken, kadınlarda ise meme kanseri en sık karşılaşılan kanser türüdür. Hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen kanser ise kolon (kalın bağırsak) kanseridir. Çocuklar arasında ise en yaygın kanser türü lösemi hastalığıdır. Erken teşhis, özellikle meme, kolon, rahim ağzı ve cilt kanserleri gibi bazı kanser türlerinde hayat kurtarıcı olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
KADINLAR AYDA BİR KEZ KENDİLERİNİ MUAYENE ETMELİ
Meme kanserinde erken teşhisinin önemine dikkat çeken Dr. Uysal, kadınların ayda bir kez kendi kendilerine muayene yapmaları gerektiğini söyledi. 40-69 yaş arası kadınların yılda bir kez Genel Cerrahi uzmanına muayene olmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Uysal, ayrıca 2 yılda bir mamografi çektirmeleri büyük önem taşıdığını vurguladı. Dr. Uysal, "Günümüzde aile hekimlerinin yönlendirdiği hastalarımıza, devlet hastanelerinde randevu beklemeden aynı gün mamografi çekilebilmektedir. Ayrıca, mobil mamografi aracıyla ilçelere gidilerek aile sağlığı merkezlerinde tarama amaçlı mamografi aynı gün çekilmektedir" dedi.
KANSER TARAMA TESTİLERİ ÜCRETSİZ YAPILIYOR
Rahim ağzı kanseri taraması hakkında da bilgiler veren Dr. Uysal, 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV DNA testi yapılmasI gerektiğini söyledi. Kolon kanseri taramasının ise 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir yapılan Gayta Gizli Kan (GGK) testi ile 10 yılda bir kolonoskopi önerildiğini belirten Dr. Uysal, Sağlık Bakanlığının kanser taramaları kapsamında koruyucu ve önleyici tahlil ve tetkikler yaptığına dikkati çekti. Dr. Uysal, bu testlerin Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz olarak yapıldığını ifade etti. Dr. Uysal, "Erken teşhis hayat kurtarır" mesajını verdi.