Kanser aşısı için tarih verildi!

Kanser, çağımızın en tehlikeli ve sinsi ilerleyen hastalıkları arasında yerini alıyor. Kanserin tedavisi için farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. Ancak uzun bir süredir kanser aşısı üzerinde yapılan çalışmalar hastalara umut oldu! Konuya ilişkin açıklama BioNTech kurucu ortaklarından geldi.

Kanser aşısı için tarih verildi!

BioNTech kuru ortakları olan ve aynı zamanda koronavirüs salgını döneminde ilk koronavirüs aşılarını üreten Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin tarafından açıklama geldi. Aktarılan haberin detaylarına göre kanser hastalığında büyük bir çığır açacak o gelişme açıklandı. Kanser aşısı geliyor! Peki, kanser aşısı ne zaman çıkacak?

Pandemi döneminde yaptığı çalışmalarla gündem olan Türeci ve Şahin çifti, 2026 yılına kadar ilk kanser aşısının onaylanıp, piyasada kullanılabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Buna göre kanser aşısı 2 yıla kadar kullanıma sunulacak.

ŞAHİN: "BU YIL SONUNA KADAR.."

Prof. Şahin, kanser aşısı için yaptığı açıklamasında konuya ilişkin şunları söyledi:

“Nihayetinde verilere dayanarak ruhsatlandırma konusunda kararı yetkili kurumlar verecek. Şu anda bir akciğer kanseri türüne karşı bir antikorumuz ve metastaz yapmış meme kanserine karşı bir antikor ilaç konjugat adayımız - kısaca ADC - onay için uygun bir duruma gelecek. Ayrıca bu yıl sonuna kadar, faz 2 veya faz 3 denemelerini sonlandırarak, tescil potansiyeli olan on aşı adayına sahip olmayı hedefliyoruz”

Kanser aşısı için tarih verildi!

30 FARKLI KANSER TÜRÜNE KARŞI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında başta akciğer, bağırsak ve rahim kanseri olmak üzere 30 farklı kanser türü için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Deneyin ilk ve ikinci aşamalarında büyük bir başarı elde edildiğini ifade eden Şahin, şu anda aşı geliştirmeye devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

KEMOTERAPİ TARİH OLABİLİR

Kanser hastaları için kullanılan tedavi yöntemleri arasında olan kemoterapiye ihtiyaç kalınmayacağını ifade eden Türeci, “Kemoterapiler, büyük veya yaygın tümörleri tedavi etmek için kullanılabilen çok güçlü bir yöntem. Ancak bizim üzerinde çalıştığımız, antikorları kanserden etkilenen bölgelere hedeflerken sağlıklı dokuyu mümkün olduğunca koruyarak kullanılabilmek. Bu gelecekteki hassas tedaviler için çok önemli bir yaklaşım olacak. Antikor ilaç konjugatları, yani ADC'leri Korona tedavisinde de kullandığımız mRNA‘nın tamamlayıcısı olarak görüyoruz. ADC'ler daha büyük tümör kitlelerini parçalayabilecek, aşılar da kalan kanser hücrelerini ortadan kaldırabilecek” diyerek kanser aşısı hakkında önemli detayları aktardı.

Aşının başarılı olması halinde kemoterapiye ihtiyaç duyulmayacağı ifade ediliyor.

SONRAKİ HABER