Kalp krizine müdahalede ilk 3 dakika hayat kurtarıyor

Son zamanlarda kalp krizinden ölümler bir hayli yaygınlaştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de senede ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçirdiği bilgisini paylaştı. Kriz anında ilk 3 dakikada gerçekleştirilen müdahale ise büyük önem taşıyor.

Kalp krizine müdahalede ilk 3 dakika hayat kurtarıyor

Kalp krizi, aniden ölüm sebepleri arasında oldukça yaygın olarak bilinen bir durum. Aniden geçirilen ataklara ise kronik hastalıklar, sigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve stres gibi etkenler sebep olabiliyor.

Dr. Mehmet Mustafa Can, şiddetli göğüs ağrısının kalp krizi belirtilerinden olduğunu ifade ederken, "Eğer kişide yoğun göğüs ağrısı, nefes alamama, kol uyuşması, mide ağrısı, mide bulantısı, gaz sancısına benzer sırta vuran ağrı, soğuk terleme varsa büyük ihtimalle kalp krizi belirtisidir" dedi. Sessiz olarak adlandırılan kalp krizi konusunda da uyarıda bulunan Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, "Aslında kalp krizi sessiz gelmemektedir. Ağrı eşiği kişiden kişiye değişmektedir. Şiddetli göğüs ağrısını kas ağrısı, mide ağrısını hazımsızlık olarak yorumlayıp önemsemeyen hastalar olabilmektedir. Oysa en ufak bir şikâyette en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır" ifadelerini kullandı.

DOĞRU MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR
Kalp krizi belirtilerinin geldiği anda tıbbi yardım alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, "Eğer ev içinde veya bir ortamda kalp krizi geçirdiği anlaşılan bir kişi varsa ilk etapta hemen tıbbi destek alınması gerekir. Kişi sırtüstü yatırılmalı ve nefes alması sağlanmalıdır. Kalp krizinde ilk üç dakika çok önemlidir. İlk üç dakikada doğru müdahale olması hayat kurtarıcı olmaktadır" şeklinde konuştu.

Kadınlarda 55 yaş, erkeklerde 35 yaş üzeri kişilerde kalp krizi geçirme olasılığı artmış durumda. Olası bir kalp krizi atağı ile karşı karşıya kalmamak için gerekli uyarıları dikkate almakta ve yılda bir kez check-up yaptırmakta fayda var.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER