Kalp hastalıklarının tedavisinde yeni umut: Kalp kası yamaları!

Dünya genelinde her geçen gün kalp hastalıklarına bağlı ölümler artarken Almanyalı bilim adamları bu konuda yeni bir tedavi geliştirdi. Kalp kası yamaları ile hastalıklar tedavi edilecek.

Kalp hastalıklarının tedavisinde yeni umut: Kalp kası yamaları!

Özellikle de pandemiden sonra kalp hastalıklarında büyük bir artış olduğu araştırma verilerine yansırken dünya genelinde de kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarında büyük artış yaşandığı dikkat çekmişti. Alman bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kalp yaması geliştirildiği açıklandı.

KALP HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ UMUT KALP YAMASI OLDU!

Almanya'da Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden bilim insanları, bu tedaviyi önce kalp yetmezliği bulunan maymunlarda denedi, daha sonra 2021'de 46 yaşında olan kadın hastanın kalbi üzerinde çalışma yürüttü.

Geçirdiği kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren araştırmacılar, hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil kaldığını belirledi.

Bu 3 aylık sürecin sonunda hastanın kalbini inceleyen araştırmacılar, kas yamalarının damarlar oluşturarak kalbe bağlandığını ve kalbin pompalanmasını güvenli şekilde desteklediğini gözlemledi.

Bilim insanları, söz konusu kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini belirtti.

Tedavinin, kalp nakli ihtiyacını tümüyle ortadan kaldırmak için değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak için test edildiği vurgulandı.

Aynı tedavi yöntemini 14 hastaya daha uygulayan araştırmacılar, bu yeni yöntemle daha fazla hastayı tedavi etmeyi hedefliyor.

Yapılan bilimsel araştırmanın sonuçları Nature Dergisi tarafından yayımlandı. DSÖ tarafından açıklanan resmi verilere göre dünya genelinde kalp hastalıkları en çok ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında yer aldı. Kök hücre tedavisi bu alanda en çok üzerinde çalışılan konular arasında yer alırken kök hücreden üretilen kas dokularının kalbe yerleştirilmesinde çeşitil sorunlar yaşandığı için çalışmalar olumsuz sonuç veriyor ve başarısız oluyordu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER