Kafein tüketiminde nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında kafein tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kafein tüketimi ile ilgili konuştu.

Kafein tüketiminde nelere dikkat edilmeli?

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya da kafein tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Sarıkaya, kafeinli içeceklerin ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kafein tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, yaz mevsiminde fazla tüketilen kafeinin sıvı kaybına sebep olarak birçok sağlık problemini tetikleyeceğini ifade etti.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kafein tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Günde en az 1,5 litre su içilmesinin gerektiğini söyleyen Sarıkaya, 500 miligramdan fazla kafeinli içecek tüketilmesinin tedirginlik, huzursuzluk gibi olumsuz etkilere neden olacağını ve günde dokuz fincandan fazla kafein tüketiminin kalp hızı ve kan basıncında artışa neden olduğunu anlattı.

Kafein tüketiminde nelere dikkat edilmeli?

SICAK HAVALARDA ÖZELLİKLE DİKKAT!

Dr. Hüseyin Sarıkaya, kafeinli içeceklerin ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Günde 250-400 miligram arasında ya da 1-5 miligram/vücut ağırlığındaki kafeinin, olumlu etkilere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Kafeinin ayrıca midenin asit salgısını artışına ve vücut suyunu azaltıcı etkiye neden olduğu belirtilmektedir. Bu etki sıcak havalarda, özellikle dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Terleme ile sıvı kaybının fazla olduğu sıcak havalarda kafein alımına bağlı artmış vücut sıvı kaybı sonucu yorgunluk, gerginlik, görsel çalışma belleği ve konsantrasyon yeteneğinde gecikmeler, orta dereceli vücut suyu kaybı, susama, yorgunluk, baş ağrısı, koordinasyonda bozulma, solunum güçlüğü, psikomotor işlevlerde bozulmalara, vücut ağırlığının yüzde 10’u ve daha fazlası kadar su kaybı sonucu gelişen ağır dehidrasyon, komaya neden olabilmektedir” diye konuştu.

SU YERİNE KAFEİN İÇEREN İÇECEKLERİN ALIMI NEYE NEDEN OLUR?

Çay, kahve gibi içeceklerin tüketiminin fazla olması nedeniyle su içme isteğinde azalma olabildiğini söyleyen Sarıkaya, "Su yerine kafein içeren içeceklerin alımı, diüretik etki sonucunda sıvı ihtiyacını arttırmakta ve vücut suyu kaybına katkıda bulunmaktadır. Bu durum kalp ve tansiyon hastaları için inme ve kalp krizi riskinde ve böbreklerde taş oluşum riskinde artışa neden olabilmekte, uyku problemleri, demir eksikliği, diş problemleri, sindirim sorunları ve bağımlılık gibi sorunlar da oluşturabilmektedir" dedi.

Kafeinli içeceklerin tüketiminde 3 fincanı geçirmemek gerektiğini söyleyen Dr. Hüseyin Sarıkaya, nu konuda dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER