İyot eksikliğini gidermek için ne tüketilmeli, belirtileri nelerdir?

Kişinin ihtiyacı olan iyot miktarı karşılanmadığında ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Gökçe Kundakçı Gelir, iyot eksikliği hakkında bilgi verdi.

İyot eksikliğini gidermek için ne tüketilmeli, belirtileri nelerdir?

Vücudun ihtiyaç duyduğu iyot, yeterli miktarda alınmazsa ciddi sağlık sorunları yaşanabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Gökçe Kundakçı Gelir, iyot eksikliği hakkında açıklamalarda bulundu.

İç Hastalıkları Uzmanı Gökçe Kundakçı Gelir, iyot eksikliğinin neden olabileceği hastalıklar ve bu sorunu gidermek için neler yapılabileceği hakkında konuştu. Gelir, “Kişinin ihtiyacı olan iyot miktarı yaşa göre farklılık gösterebilir. Günde ortalama olarak 150 mikrogram iyot alınması gerekir. Hamilelerde ve emzirenlerde bu ihtiyaç günde 250-300 mikrograma kadar çıkabilir" ifadelerini kullandı.

İyot eksikliğini gidermek için ne tüketilmeli, belirtileri nelerdir?

İYOT EKSİKLİĞİNİN İLK VE EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ NEDİR?

İyot eksikliğinin ilk ve en önemli belirtisinin tiroid büyümesi(guatr) olduğunu söyleyen Gelir, “Tiroid bezine yeterli miktarda iyot aktarılmadığında tiroid bezi ihtiyacımız olan tiroid hormon üretemez” dedi.

Dr. Gelir, vücutta iyot eksikliği belirtilerini şu şekilde açıkladı:

- Boyundaki tiroid bezlerinde şişlik ve guatr

- Kilo alımı

- Ciltte kuruma

- Yorgun ve halsiz hissetme

- Saçlarda seyrekleşme

Yapılan araştırmalara göre son 30 yıl içerisinde insanlarda iyot düzeyi yaklaşık yüzde 50 azaldı. Gelir, günümüzde iyot eksikliğinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından çocuklarda beyin ve zeka gelişiminin önlenebilen en yaygın ve en kolay önlenebilen sebebi olarak kabul edildiğini söyledi. İyot eksikliği nedeniyle yeterli zeka gelişimi gösteremeyen en az 30 milyon çocuk bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İyot eksikliğini gidermek için ne tüketilmeli, belirtileri nelerdir? - Resim : 2

İYOT EKSİKLİĞİNİ GİDERMEK İÇİN NE TÜKETİLMELİ?

İç Hastalıkları Uzmanı Gökçe Kundakçı Gelir, iyot eksikliğini gidermek için "Kabak, sarımsak, şalgam, ıspanak gibi sebzeler, morina, mezgit ve ton balığı gibi bazı balıklar, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, çilek gibi besinlerden yararlanabilirsiniz" diye konuştu.

Günümüzde çok fazla kişide iyot eksikliğinin ilk ve en önemli belirtisi olan tiroid büyümesi hastalığı yer alıyor. İyot eksikliğine dikkat edilmezse ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER