İstanbul ve Ankara’da ücretsiz HPV aşısına sosyal yardım şartı

HPV aşısı kadın sağlığı için büyük bir önem taşıyor. Rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının önerilmesi ile beraber yüksek maliyetlerden dolayı her kadın bu aşıya erişim sağlayamıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ücretsiz HPV aşısı için duyuru yaparken bir duyuru da İstanbul Büyükşehir Belediyesinden geldi.

İstanbul ve Ankara’da ücretsiz HPV aşısına sosyal yardım şartı

Rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olan HPV, virüsü, çift sarmallı olan bir DNA virüsü olarak kayıtlara geçmiştir. Dünyada ek yaygın görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserinde erken teşhis ve aşının önemine dikkat çekilirken HPV virüsünden korunma yöntemleri arasında ilk sırada HPV aşısı yer alıyor. Türkiye'de uygulamaya alınan bu aşı, istek dahilinde ve ücreti karşılığında kişilere uygulanıyor.

HPV aşısının fiyatı 3 ila 5 bin TL arasında değişiklik gösterirken kadınlar için bu aşının ücretsiz olması gerektiği ifade ediliyor. Zaman zaman HPV aşısının ücretsiz olması için talepler iletilirken konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının henüz bir girişim bulunmuyor. Ancak kesintisiz sağlık erişimi noktasına çalışmalarına devam ettiğini belirten Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, kentte bu aşının ücretsiz olacağını duyurmuştu. Geçtiğimiz aylarda bu aşının Ankara'da ücretsiz olacağı duyurulurken bir yeni açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) geldi.

ANKARA VE İSTANBUL'DA HPV AŞISI KİMLERE ÜCRETSİZ?

Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamında görülen virüse karşı koruma sağlayan HPV aşısı, Türkiye’de ulusal aşı programı kapsamına alınmıyor. 3 doz aşı için yaklaşık 10 bin TL ücret ödemek gerekirken iki yıl önce HPV aşısının ücretsiz uygulanacağı yönünde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yaptığı açıklamada aşının ne zaman ücretsiz olarak uygulanacağına ilişkin henüz tarih veremeyeceğini belirtti. Ancak ABB'nin ardından İBB'de ücretsiz HPV aşısı uygulaması projesi başlattığını duyurdu. İstanbul ve Ankara'da aşıyı ücretsiz olmak için bazı şartların yer aldığı ifade edildi.

İstanbul ve Ankara’da ücretsiz HPV aşısına sosyal yardım şartı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sözümüzü tutuyoruz. Ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlıyoruz. Ülkemizde HPV kaynaklı kanser vakaları artma eğiliminde. Aşının elimize ulaşan ilk dozları için başvuruları almaya başlıyoruz” dedi.

İmamoğlu aşıdan faydalanmak isteyen 9-26 yaş aralığındaki bireyler ve ebeveynlerinin “https://forms.ibb.gov.tr/saglik/ibb-hpv-formu/" üzerinden başvuru yapabileceklerini duyurdu.

İstanbul ve Ankara’da ücretsiz HPV aşısına sosyal yardım şartı - Resim : 2

Ankara Büyükşehir Belediyesi de Mart ayında yaptığı duyuruda belediyeden sosyal yardım alan 9 - 30 yaş arası kadınlara HPV aşı uygulaması başlatacağını açıklamıştı. Ancak her iki belediyenin de bu aşıyı uygulamak için bir şartı bulunuyor. ABB ve İBB tarafından kadınlara sağlanacak olan ücretsiz HPV aşısından yararlanmak için belediyeden sosyal yardım alma şartı bulunuyor.

İstanbul ve Ankara’da ücretsiz HPV aşısına sosyal yardım şartı - Resim : 3

İBB tarafından paylaşılan başvuru formunda “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen, HPV Aşı Uygulaması Projesi kapsamında;
İstanbul il sınırları içinde ikamet eden ve belediyemizden sosyal yardım alan, 9-26 yaş arası bireyler/ ebeveynler tarafından doldurulacaktır” ifadesi yer aldı. ABB Ankara'da aşı uygulamalarına Haziran ayında başlayacağı belirtilirken, belediyenin internet sitesinde proje kapsamında başvuru alım sürecinin tamamlandığı bilgisine yer verildi. Bu çerçevede Ankara ve İstanbul'da belediyeden ücretsiz HPV aşısı yaptırmak için sosyal yardım alıyor olmak gerekecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER