Magnezyum eksikliği (hipomagnezemi), vücudun pek çok önemli fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu mineral, sinir sistemi, kas sağlığı, enerji üretimi ve kemik sağlığı gibi hayati süreçlerde önemli bir rol üstlenir.
Yetersizliği halinde görülebilecek etkiler ise şu şekilde sıralanabilir:
KAS VE SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLER
Magnezyum, kasların düzgün şekilde kasılıp gevşemesi için önemli bir mineraldir. Yetersizliği, kaslarda kramplar ve istemsiz spazmlar oluşmasına yol açabilir. Magnezyum eksikliği, sinir hücrelerinde elektriksel sinyallerin iletimini engelleyebilir. Uyuşma, karıncalanma ve sinirlilik gibi belirtilere neden olabilir.
Enerji metabolizmasında kritik bir rol oynayan magnezyum, eksik olduğunda enerji seviyelerini düşürür ve bu durumda halsizlik ve yorgunluk görülür.
KALP SAĞLIĞI VE DOLAŞIM SİSTEMİNE ETKİLERİ
Magnezyum, kalbin elektriksel dengesini sağlamak için gereklidir. Yetersizliği, aritmiler gibi düzensiz kalp atışlarına yol açabilir. Magnezyum, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur ve böylece tansiyonun düzenlenmesini sağlar.
Düşük seviyeleri, hipertansiyon riskini artırabilir.
PSİKOLOJİYE OLAN ETKİLERİ
Magnezyum eksikliği, sinir sistemini etkileyerek stres ve kaygıyı artırabilir, aynı zamanda depresyon riskini yükseltebilir. Rahatlamayı teşvik eden melatonin üretiminde magnezyum eksikliği halinde, uykusuzluk sorunlarına neden olabilir.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ ETKİLER
Magnezyum eksikliğinin erken dönemdeki belirtileri arasında iştah kaybı ve hafif mide bulantısı görülebilir. Magnezyum, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler. Yetersizliği, kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
KEMİK SAĞLIĞINI ETKİLER, BAĞIŞIKLIĞI DÜŞÜRÜR
Kalsiyumun kemiklere depolanmasında önemli rol oynayan magnezyumun eksikliği halinde, osteoporoz(kemik erimesi) riski artabilir. Ayrıca eksikliğinde, bağışıklık hücreleri olumsuz etkilenir ve enfeksiyonlara karşı direnç düşer.
HORMON DEĞİŞİKLİKLERİNE NEDEN OLUR
Kadınlarda magnezyum eksikliği, hormon dengesizliklerine yol açabilir ve regl öncesi sendromun (PMS) belirtilerini şiddetlendirebilir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNDE HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR?
- Kaslarda kramp
- Sürekli yorgunluk ve halsizlik
- Baş ağrıları veya migren
- Depresif duygu durum
- İştah kaybı
- Çarpıntı
- Karıncalanma hissi
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?
Magnezyum eksikliğini önlemek için magnezyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi büyük önem taşıyor. Bu dönemde tüketilmesi gereken besinler şöyle:
- Badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı gibi)
- Tam tahıllar
- Baklagiller (nohut, mercimek gibi)
- Balık (somon, uskumru gibi)
- Avokado ve muz