İşlenmiş gıdalar beyin sağlığını tehdit ediyor

Son dönemde değişen beslenme alışkanlıkları işlenmiş gıdaların tüketimini arttırmıştı. Doktorlar işlenmiş gıda tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu.

İşlenmiş gıdalar beyin sağlığını tehdit ediyor

İşlenmiş gıdaların hem tüketim miktarında yaşanan artış hem de tüketim yaşındaki düşüş doktorları alarm durumuna geçirdi. Eski usul sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yavaş yavaş terkedildiği günümüzde işlenmiş gıdaların soframızdaki yeri arttı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, bu gıdaların beyin sağlığını tehdit ettiğini ortaya koydu.

İŞLENMİŞ GIDALARIN ZARARLARI: BEYİN SAĞLIĞINIZ RİSK ALTINDA!

Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, daha fazla tüketilmeye başlanan işlenmiş gıdaların riskleriyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Pek çok kişinin yoğun iş temposunun ardından evlerine gittiklerinde hızlı, pratik ve kolay ulaşılabilen işlenmiş yiyecekleri tercih ettiğini ancak yapılan son çalışmaların, bu işlenmiş yiyeceklerin beyin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye attığını vurguladı.

Gündüz, cips, çikolata, kraker, bisküvi, şekerli kahvaltılık gevrekler, şekerlemeler, dondurmalar, salam-sosis gibi işlenmiş etler, hazır köfte, nugget ve pizzalar, hazır erişteler ve çorbalar, asitli içeceklerin en çok tüketilen işlenmiş gıdalar arasında yer aldığını söyledi. Bu yıl içinde yayımlanan bir klinik çalışmanın verilerini aktaran Diyetisyen Gündüz, “Yüksek oranda işlenmiş yiyeceklerin tüketiminin sadece yüzde 10 artmasının zihinsel fonksiyon bozukluklarının artmasına neden olduğu öne sürülmüştür. Rutinde sağlıklı beslenen, ancak asgari düzeyde işlenmiş yiyecekleri tüketenlerin bu riskten daha az etkilendiği ve zihinsel fonksiyonlarının çok daha iyi olduğu görülmüştür” dedi.

İşlenmiş gıdaların sağlığı tehdit ettiğinin altı çizilirken bu gıdaların besin değerlerinin düşük olması nedeniyle sonrasında hızla acıkmaya neden olduğu belirtildi. Bu tip besinlerin yerine bol sebze ve meyve tüketimi önerilirken sağlıklı beslenmek isteyenlere özellikle Akdeniz diyeti önerildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER