İşlenmiş gıda tüketen çocukların ebeveynlerine kritik uyarı!

Günümüzde ne yazık pek çok çocuk işlenmiş gıdaları sıkça tüketebiliyor. Ancak uzmanlara göre uzun süreli ileri derecede işlenmiş gıdaların kullanımı kalp, tansiyon ve bağırsak hastalıklarını ortaya çıkarabiliyor.

İşlenmiş gıda tüketen çocukların ebeveynlerine kritik uyarı!

Konu ile ilgili açıklama Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Şamil Hızlı tarafından geldi. Uzman isim yaptığı açıklamasında bu tür ürünlerin kesinlikle çocukların beslenmesine konulmaması gerektiğinin de altını çizdi.

ZEHİRLİ MADDE AKTARIMINA DİKKAT

Ailelerin okula giden çocuklar için hazırlanan beslenme çantası seçimlerinde mutlaka zehirli madde aktarımı yapmayan ürünleri tercih etmesi gerektiği ifade edildi. Doğal renkleri içeren ve parlak renklere sahip olmayan ürünlerin daha sağlıklı olduğu belirtildi.

KORUYUCU MADDELERDEN UZAK DURUN

Hızlı, beslenme çantasındaki yiyeceklerin özellikle 5-13 yaş grubu arasındaki çocuklara önemli bir beslenme desteği sağladığına işaret ederek, çantaya doğal, kolay ulaşılabilir ve elle yenilebilir ürünlerin konulmasının önemini vurguladı. Hızlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşlenmiş gıdaları çok tercih etmemeleri gerekiyor. 'İçerik olarak ne koyalım' denirse özellikle protein grubu noktasında desteklemek için et çok tercih edilen bir ürün değil, koku yapabiliyor. Ama kıymalı börekler olabilir. Özellikle tahıl seçiminde kara buğday veya doğal buğday tercihimiz olacak şekilde daha çok kahverengi ekmek diye ifade edeceğimiz ürünler ve bunlarla yapılmış sandviçler olabilir. Mümkün olduğunca koruyucu madde içermeyen gıdaları tercih etmeliler. İçecek olarak süt, kefir, ayran tercih edilebilir.

KOLAY ULAŞILABİLİR YERLERDE OLMALI

Okulda çocukların teneffüslerinin kısa olması sebebi ile tüketilecek ürünlerin kolay ulaşılabilir ve parçalanmış bir şekilde olması gerektiği belirtildi. Bu sebeple parçalanmış ve temizlenmiş ürünler beslenme çantasında kolay ulaşılabilir yerlerde olmalı. Uzmanlar hızlı ve işlenmiş gıdaların çocukların sindirim sistemine zarar verebileceğinin de altını çizdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER