Isı stresi nedir, belirtileri nelerdir?

Artan sıcaklığa bağlı gelişen ısı stresinin ne anlama geldiği ve belirtilerinin neler olduğu merak ediliyor.

Isı stresi nedir, belirtileri nelerdir?

Havaların ısınması ve artan hava sıcaklığına bağlı gelişen ısı stresi ile ilgili Prof. Dr. Uğur Bilge önemli açıklamalarda bulundu.

Artan hava sıcaklığının sağlığı tehdit edebileceğini anlatan Prof. Dr. Uğur Bilge, artan sıcaklığa bağlı gelişen ısı stresinin, hava şartlarına bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu ve altta yatan hastalıkları kötüleştirebileceğini söyledi.

Dünya sağlık Örgütü verilerine göre ısı stresinin, hava durumuna bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu belirten Bilge, "Isı stresi, kalp-damar hastalıkları, diyabet, akıl sağlığı, astım gibi altta yatan hastalıkları şiddetlendirebilir, kaza riskini ve bazı bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskini artırabilir. Sıcak çarpması ölüm oranı yüksek bir acil durumdur. 65 yaş üstü kişilerde sıcaktan kaynaklanan ölümler, 2000-2004 ile 2017-2021 yılları arasında yaklaşık yüzde 85 artmıştır. Kendini soğutmaya çalışan vücudun maruz kaldığı stres aynı zamanda kalbi ve böbrekleri de yorar ve kronik durumlardan kaynaklı riskleri artırır ve akut böbrek hasarına neden olabilir" diye konuştu.

Isı stresi nedir, belirtileri nelerdir?

ISI STRESİ NELERE NEDEN OLUR?

Prof. Dr. Uğur Bilge, "Baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, inme, epilepsi nöbetleri, akciğer hastalıkları, kas kramp ve güçsüzlüğü, döküntü, kalp ritim düzenliği, kalp krizi, böbrek ve karaciğer hasarı gibi durumlara neden olabilir" diye konuştu.

"GÜNÜN 2-3 SAATİNİ SERİN BİR YERDE GEÇRİN"

Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan ve yorucu aktiviteler yapmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Bile, "Gölgede kalın. Güneşte algılanan sıcaklıkların 10-15 dereceden daha yüksek olabileceğini unutmayın. Günün 2-3 saatini serin bir yerde geçirin. Boğulma riskine dikkat edin. Asla yalnız yüzmeyin. Günlük hava durumunu takip edin. Dış hava sıcaklığı iç mekân sıcaklığından düşük olduğunda, hava karardıktan sonra pencereleri açarak evinizi soğutmak için gece havasını kullanın. Dış mekan sıcaklığının iç mekandan daha yüksek olduğu gün boyunca pencereleri kapatın ve doğrudan güneş ışığını engellemek için perde veya panjurla örtün. Mümkün olduğu kadar çok sayıda elektrikli cihazı kapatın. Hafif ve bol giysiler ve yatak çarşafları kullanın. Serin duş veya banyo yapın. Cildinizi nemli bir bez, sprey veya ıslak hafif giysiler kullanarak ıslatın" değerlendirmesinde bulundu.

Isı stresi nedir, belirtileri nelerdir? - Resim : 2

"ÇOCUKLARI VEYA HAYVANLARI PARK EDİLMİŞ ARAÇLARDA ASLA UZUN SÜRE BIRAKMAYIN"

Düzenli olarak su içilmesi gerektiğini belirten Bile, "Saatte 1 bardak su ve günde en az 2-3 litre su için. Özellikle de 65 yaş üstü, kalp, akciğer veya böbrek rahatsızlığı olan, engelli ve yalnız yaşayan kişileri düzenli olarak kontrol edin. Bebekleri ve çocukları koruyun. Sıcaklık hızla tehlikeli derecede yükselebileceğinden çocukları veya hayvanları park edilmiş araçlarda asla uzun süre bırakmayın" uyarısında bulundu.

Sıcakların en çok hissedildiği aylarda hayati önem taşıyan tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Uğur Bile, ısı stresi konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER