İshal deyip geçmeyin: Vakalar arttı! İshal nasıl tedavi edilir?

Okulların açılması ve mevsim değişikliğinin hızla sürmesi pek çok hastalıkları da beraberinde getirmeye başladı. Konu ile ilgili uzmanlardan velilere ishal uyarısı gelirken, ishalin ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.

İshal deyip geçmeyin: Vakalar arttı! İshal nasıl tedavi edilir?

Vücudun aşırı su kaybetmesi ile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek olan ishal hastalığının özellikle 1-59 aylık çocuklarda dünya genelinde en sık görülen üçüncü ölüm sebebi olduğu açıklandı. Peki, ishal nasıl tedavi edilir, ishal tedavi edilmezse ne olur?

EN TEMEL SEBEBİ BAĞIRSAK ENFEKSİYONU

Konu ile ilgili açıklama Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Sertan Kara, yaptığı açıklamasında ishalin ciddi bir sağlık sorunu olduğunun altını çizdi. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda ishalin ciddi durumlara sebebiyet vereceğini ifade eden uzman isim bu durumun en temel sebebinin bağırsak enfeksiyonu olduğunu açıkladı.

İSHAL NASIL GEÇER?

İshalin geçmesi için alınması gereken önlemleri de tek tek sıralayan Kara şunları söyledi:

“Güvenli içme suyu kullanımı, el yıkama ve hijyen kurallarına uyum, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme, Rotavirüs aşısı yapılmasıdır. İshal ve kusma sayısı çok fazlaysa, çocuk su içmek istemiyorsa, sıvı kaybı belirtileri varsa, dışkıda kan varsa, çocuk 6 aydan küçükse veya kronik bir hastalığı varsa mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etmektedir. İshal, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup, temiz besin ve su kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve Rotavirüs aşılaması ile ishal vakaları büyük ölçüde önlenebilir”

SIVI KAYBI BELİRTİLERİ NELER?

İshal olan çocukların bol bol sıvı tüketmesi gerektiğini ifade eden uzman isim, sıvı kaybının arttığı durumlarda tansiyon düşmesi, idrarının azalması, uyuşukluk, göz bölgesinde çöküklük gibi belirtilerin olabileceğinin de altını çizdi.

NOT: Haberimiz teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER