Fare deneylerinde başarılı sonuçlar veren çalışmanın insanlar üzerinde de aynı etkiyi verip vermeyeceğinin anlaşılması için 2 yıl boyunca klinik deneyler yapılarak yan etkiler araştırılacak.
Konuya ilişkin Sancar, yaptığı araştırmasında bahsi geçen çalışmayı heyecan verici olarak tanımladığını ifade ederken, çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“BEYNE KOLAYLIKLA GİRİYOR VE KANSER HÜCRESİNİ ÖLDÜRÜYOR”
Kanserli hastaların büyük çoğunluğunda kullanılan "Cisplatin" adlı ilacın bu bariyerden geçemediğini ifade eden Sancar, EdU molekülünün ise sorun olmadan beyne girebildiğini belirterek, "Keşfimizde, ortaya koyduğumuz bileşen, beyne kolaylıkla giriyor ve kanser hücresini öldürüyor." dedi.
FARE DENEYLERİNE BAŞLANDI
Laboratuvar deneylerinin ardından fare deneylerine başladıkları bilgisini veren Sancar, bu süreci şöyle anlattı:
"Üniversitelerdeki sinirbilim bölümleriyle görüşerek insan beyin tümör parçasını alıp fare beyni dilimleri üzerine koyarak gerçekliğe benzeyen hücre boyu oluşturuldu. Fare beynine insan tümör hücreleri enjekte edildi ve EdU'nun beyin tümörlerine etkisine baktık. Farelerde, ilk etapta mevcut ilaç daha iyi etki gösterirken, 30-40 gün sonra EdU molekülünün daha iyi etki ettiğini, bunun yüzde 25'lere ulaştığını gördük. Mevcut ilaçlarla kombine edildiğinde ise sonuçlar daha iyi geldi”
ÇALIŞMALAR 2 YIL SÜRECEK
Yapılan çalışmaların olumlu ve istenilen sonucu vermesi halinde EdU’nun özelliklerinin beyin kanser ilacının temellerini oluşturabileceğini ifade eden uzman isim, bahsedilen EdU’nun insanlarda da kullanılabilmesi iççin yan etkilerinin 2 yıl boyunca araştırılması gerektiğini söyledi.