İki haftadan uzun süre yorgunluk hissediyorsanız dikkatli olun

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar aylarında birçok kişinin yaşadığı halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerinin iki haftadan uzun sürmesi halinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

İki haftadan uzun süre yorgunluk hissediyorsanız dikkatli olun

Kış aylarında yavaşlayan metabolizmanın baharın gelişiyle hızlanmakta zorlanması, birçok kişide “bahar yorgunluğu” olarak adlandırılan halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik haline yol açıyor. Bu durum, genellikle ortalama iki-üç hafta sürse de bazı bireylerde sosyal ve iş yaşamını ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Uzm. Dr. Serdal Baysal, bahar yorgunluğunun belirtilerini şöyle anlattı:

"Boyun, sırt, omuz ve yaygın eklem ağrıları, mide bağırsak sisteminde değişikliğe bağlı olarak mide ağrıları, şişlik, gaz, kabızlık ve ishal, iştah değişiklikleri, nöropsikiyatrik değişikliklere bağlı olarak sinirlilik, baş ağrısı, sıkıntı, uyku düzensizlikleri, cilt, kalp, tansiyon ve şeker hastalıklarında artış görülür. Bahar aylarında havadaki ısı, ışık, nem ve havadaki iyon değişikliklerine bağlı olarak insan metabolizmasında da değişiklikler olur. Hormonal değişikliklere bağlı olarak mide şikâyetlerinde artış veya mide hastalıklarının nüksü, tansiyon ve şeker regülasyonunda bozulma görülebilir. Yine bahar aylarındaki hareket ve beslenme alışkanlığındaki değişiklik de bahar yorgunluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir."

BOL SIVI TÜKETİN

Uzm. Dr. Serdal Baysal, açık havada yürüyüş yaparak, günlük duş alarak, bol sıvı tüketerek, az ve sık aralıklarla beslenerek, vitamin ve mineral içeriği zengin içecek ve yiyecekler tüketerek, hobilerle uğraşarak, müzik dinleyerel, sigara, alkol ve kafein içeren gıda tüketimini azaltarak, bahar yorgunluğundan korunmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Uzm. Dr. Serdal Baysal, bahar aylarında bedenin değişen çevresel koşullara adapte olabilmesi için bireylerin yaşam tarzlarını gözden geçirmesi gerektiğini de ayrıca söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER