Uzmanlar değerlendirmesine göre ıhlamur pek çok hastalığa karşı etkili bir rol oynuyor. Ancak sağlığa yararlı olduğu için de aşırı tüketmek bir takım sağlık sorunlarına sebep olabilir. Özellikle 3 bardaktan fazla içilen ıhlamur karın ağrısı ve ishale sebep olabilir.
Ihlamur içenlerin bu noktada içtiği miktara dikkat etmesi gerekiyor. Öte yandan hamile ve yeni doğum yapanların doktor kontrolünde kullanması gerektiğini ifade eden uzmanlar ıhlamurun sıcak tüketilmesi gerektiğini öneriyor.
"HERKESİN KULLANIMINA UYGUN BİR BİTKİ"
Kış ve soğuk denilince akla gelen ilk bitkinin ıhlamur olduğunu belirten Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, “Bizim kış ayında en çok sattığımız bitkilerden bir tanesi. Kış denilince akla ıhlamur gelmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi, ıhlamurun içerisinde bulunan ekstraktlardan dolayı yoğun kokusu ve faydasıdır. Ihlamur, kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara çok iyi gelmektedir. Çocuk, yetişkin, yaşlı herkesin kullanımına uygun bir bitki olduğu için en fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biri de budur. Ihlamur iki çeşide ayrılır; yaprak ıhlamur ve çiçek ıhlamur. Çiçek ıhlamurun içeriğinde daha fazla ekstraktlı yağlar olduğu için daha fazla tercih edilmesini öneriyoruz. Ihlamur içerken de günde 3 bardağı geçmemesi özellikle önemlidir. 3 bardağı geçen ıhlamur, kişide su kaybına yol açarak ishale sebep olabilir. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların doktor kontrolünde kullanmasını öneriyoruz. Bunun dışında, 7 yaşından 70 yaşına kadar herkesin güvenle içebileceği bir bitkidir” dedi.
SICAK TÜKETİLMESİ ÖNERİLİYOR
Ihlamur demleme yönteminden de bahseden Çebiç, “Ihlamur 5 dakika demlenip süzüldükten sonra ılık ya da sıcak şekilde tüketilebilir. Sıcak tüketilen ıhlamur, vücuttan toksin ve ağır kimyasalları attığı için sıcak tüketilmesini özellikle öneriyoruz. Bununla birlikte, ılık tüketen kişiler bal ile içebilir. Ihlamuru sade içemeyenler şeker ile tüketmek istiyorlarsa, şeker bitkinin özünü kaçıracağından dolayı faydasını minimal seviyeye indirir. Bu nedenle balla kullanılmasını öneriyoruz. Bütün bitki çaylarında balın tercih edilmesini özellikle vurguluyoruz. Bal, bitkinin özünü kaçırmadığı gibi ılık tüketilen ıhlamur ile birlikte mide hassasiyetine, reflüye ve şeker hastalarının insülin direncine de iyi gelmektedir. Bal tercih ederken de doğal bal kullanılmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Bunların yanı sıra kaynatılıp tüketilen ıhlamurun sadece 1 ömrü olduğunu söyleyen Çebiç, birden fazla kaynatılan ıhlamurun sağlık açısından çok bir fayda sağlamayacağını belirtti. Ihlamurun kaynamış su içerisinde 10 dakika demlendirilmesinin yeterli olacağı ifade edildi.