Doğada bulunan pek çok besin insan vücuduna yarar sağlıyor. Özellikle Osmanlı döneminden bu yana sıkça tüketilen meyan kökü, genellikle sıcak bölgelerde soğuk bir şekilde servis ediliyor.
Uzmanlar iftar ve sahur arasında meyan kökü tüketilebileceğini belirtse de fazla tüketimin sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple kullanımının dozunda olması gerekiyor.
SAĞLIK AÇISINDA OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Prof. Dr. Tolga Karaköy, meyan kökünün, vücudun susuz kalmasını engellemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu ancak aşırı tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği konusunda uyardı.
Osmanlı döneminden bu yana şerbet, şurup ve çay formunda tüketilen meyan kökü, özellikle sıcak bölgelerde soğuk şerbet olarak ikram ediliyor. Glycyrrhiza glabra bitkisinin kök kısmından elde edilen meyan kökü, lif formunda kaynatılıp soğutularak tüketiliyor. Serinletici ve rahatlatıcı etkisiyle tercih edilen meyan kökü bitkisi, aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabiliyor. SBTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, meyan kökünün, vücudun susuz kalmasını engellemeye yardımcı olduğunun altını çizerken, fazla tüketildiği takdirde sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
SUSUZLUĞU ÖNLEMEDE YARDIMCI
Vücudun susuz kalmamasının büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Karaköy, "Meyan kökü Osmanlı'dan bu yana şerbeti, şurubu ve çayı yapılarak kullanılan aromatik bitkilerden bir tanesidir. Meyan kökünün özellikle daha sıcak bölgelerde, soğuk şerbet formunda ve şerbet güğümlerinde ikram edildiğini görmekteyiz. Meyan kökü, bitkinin kök kısmından elde ediliyor. Kökler lif formunda kaynatılır, soğutulur, süzülür ve soğuk halde tüketilir. Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında, vücudun susuz kalmaması gelmemektedir. Vücudun su dengesi bozulduğunda, özellikle yaşı büyük insanlarda, tansiyon rahatsızlığı olan insanlarda, bariz bir şekilde ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesi amacıyla meyan kökü şurupları da üretilmektedir. Meyan kökü, iftar ve sahur saatlerinde tüketildiğinde hem susuzluğu götürmekte, hem de vücut direncini arttırmaktadır" diye konuştu.
Uzman ismin önerisine göre aşırı tüketim sağlık üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Meyan kökü bitkisinin anti bakteriyel özelliği olduğunu aktaran Karaköy, ilaç kullananların mutlaka doktora danışması gerektiğinin de altını çizdi.