Huzursuz bacak sendromu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer?

Pek çok kişinin mustarip olduğu hastalıklardan biri olan huzursuz bacak sendromu yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Özellikle de geceleri yaşanan ağrı atakları nedeniyle uyku sorunu da ortaya çıkabilmektedir.

Huzursuz bacak sendromu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer?

Son dönemde artan hastalıklar arasında yer alan huzursuz bacak sendromu ne yazık ki son derece rahatsızlık verici bir hastalıktır. Kişinin özellikle de akşam ve gece saatlerinde bacaklarında rahatsızlık veren bir his ve şiddetli hareket isteği duymasına neden olru.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz bacak sendromu (HBS), uyku ile ilişkili hareket bozuklukları arasında yer alan bir rahatsızlıktır. Bu sendrom, uykuya dalmayı zorlaştıran, bacaklarda rahatsız edici bir his ve karşı konulamaz hareket ettirme isteği ile karakterizedir. Özellikle akşam saatlerinde ve geceleri daha belirgin hale gelir.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Daldal, hastalığın başlangıcında bulgular tek taraflı olabilir, ancak zamanla her iki bacağı da etkileyebilir. Hastaların yaklaşık yarısında kollarda da benzer belirtiler ortaya çıkabilir. HBS’yi yaşayan kişiler, yaşadıkları rahatsızlığı tanımlamakta zorlanabilirler ve hislerini,”Kramp girecekmiş gibi, bacaklarım kıpraşıyor, bacaklarım geriliyor, karıncalanma hissi,zonklama ya da yanma hissi, bacaklarda elektriklenme, diş ağrısına benzer bir rahatsızlık.HBS, hastalar için haftalar ya da aylar süren rahatlama ve alevlenme dönemleriyle seyreden, yaşam boyu süren bir durumdur” dedi.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR, TEDAVİSİ NEDİR?

Nöroloji Uzmanı Doktor Ayşegül Daldal, HBS tedavisinde ilk adım olarak, altta yatan muhtemel bir hastalığın tedavi edilmesidir. Özellikle demir eksikliği gibi nedenler göz önünde bulundurulmalıdır. Dopamin agonistleri, hem idiyopatik hem de semptomatik HBS’de etkili tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. HBS, hayat kalitesini düşüren ve uyku düzenini bozan bir rahatsızlık olup, hastaların tanı ve tedavi için nöroloji uzmanlarına yönlendirilmesi önemlidir.

Pek çok hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Hastalığın erken tanı konulması ile doğru tedavinin uygulanması halinde büyük ölçüde kontrol altına alınabilir. Tedavinin ana amacı bu hastalığa neden olan altta yatan nedeni bulmak ve bu nedeni ortadan kaldırmaktır. Tedavi ile beraber hastanın gece daha rahat uyuması sağlanır.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER