Huzursuz bacak sendromu hakkında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzm. Dr. Hikmet Dolu, genellikle geceleri bacaklarda ortaya çıkan, tam tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, farklı bir duyu hissinin huzursuz bacak sendromu olarak tanımlandığını vurguladı. Bacakları hareket ettirmek için karşı konulamaz bir dürtüye neden olan yaygın bir sinir sistemi rahatsızlığı olduğunu anlatan Dolu, "Bu farklı his, genellikle bacakların derinlerinde hissedilen yanma, ağrı, kramp, diken batması, karıncalanma ve sıkıntı hissi gibi tanımlanan rahatsız edici bir histir. Huzursuz bacak sendromu yaşamı tehdit edici bir hastalık değildir fakat hastaların uyku problemine yol açarak yaşam konforunu düşürür. Daha ileri vakalarda psikolojik semptomlara ve işgücü kaybına neden olabilir" şeklinde konuştu.
GENETİK OLABİLİR
Huzursuz bacak sendromunun nedenlerinden bahseden Uzm. Dr. Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir. Yaşlanmayla birlikte kötüleşme eğilimindedir. Hastalığın en belirgin belirtileri arasında ayak veya bacaklarda ağrı, kramp, karıncalanma ve uyuşma, yanma ve ürperme-irkilme hissi, bacakları hareket ettirme ihtiyacı hissetme sayılabilir. Huzursuz bacak sendromu yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, sinir sistemini etkileyen durumlarda uzmanlaşmış bir nöroloğa görünebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
GEBELİK DÖNEMİNDE BENZER SEPTOMLAR GÖRÜLEBİLİR
Uzm. Dr. Dolu, huzursuz bacak sendromuna benzer bazı klinik tablolar olduğuna dikkati çekti. Bazı farklı hastalıkların HBS’na benzer yakınmalara neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Dolu, "Bu durum ayırıcı tanı açısından önemlidir. Özellikle gebeliğin son trimestrinde anne adaylarında benzer semptomlar başlayabilir. Bu belirtiler gebelik sona erdiğinde kendiliğinden geçerler. Anemi ve eksikliğinin eşlik ettiği böbrek yetmezliği, el ve ayak sinirlerin hasar görmesine neden olan periferik nöropati, alkol kullanan kişiler ve diyabet hastalarında nöropatiye bağlı benzer yakınmalar görülebilir. Demir eksikliği, omurilik lezyonu ya da lomer diskopatiler, serotonin miktarını yükselten sertalin, fluoksetin gibi antidepresan ilaçların ve haloperidol gibi antipsikotik ilaçların düzenli kullanımı ve antihistaminikler de huzursuz bacak sendromuna benzer yakınmalara yol açabilir" dedi.
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Huzursuz bacak sendromundan korunmak için alınması gereken önlemlere değinen Uzm. Dr. Dolu, koyu yeşil yapraklı sebzelere ağırlık vererek çeşitli taze meyve ve sebzelerin beslenmeye beklenmesi gerektiğini söyledi. Yağsız et gibi demir açısından zengin çeşitli yiyecekler tüketilmesi gerektiğini öneren Uzm. Dr. Dolu, diyetlere tohumları, ağaç yemişlerini (badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, çam fıstığı ve kestane gibi) ve baklagilleri eklemek gerektiğini söyledi. Kilo alımına neden olabilecek işlenmiş gıdalardan, şekerden ve kızarmış yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini savunan uzman doktor, düzenli bir uyku saati belirlenmesinin de semptomları azaltabileceğini vurguladı.