HPV aşısı nedir? Ücretsiz HPV aşısı desteği kimler için geçerli?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'da yaşayan vatandaşlara ücretsiz HPV aşısı uygulamasını başlatacaklarını açıkladı. Gündem olan açıklama sonrası bu aşının ne olduğu ve neden yapıldığı konusu bir kez daha gündem oldu.

HPV aşısı nedir? Ücretsiz HPV aşısı desteği kimler için geçerli?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu şehirde ve ülkede sağlık gündeminin ilk sırasına yerleşen bir gelişmeyi duyurdu. Başkan İmamoğlu ücretsiz bir şekilde HPV aşısı uygulamasına başlayacaklarını açıkladı.

Başkan İmamoğlu açıklamasında “Ülkemizde HPV kaynaklı kanser vakaları artma eğiliminde. Aşının elimize ulaşan ilk dozları için başvuruları almaya başlıyoruz” dedi. 16 Mayıs'ta başlayacak ve 9-26 yaş aralığındaki tüm vatandaşların olabileceği bu aşı önemli bir hastalığa karşı koyma amacı ile uygulanıyor.

HPV aşısı nedir? Ücretsiz HPV aşısı desteği kimler için geçerli?

HPV NEDİR?

HPV (İnsan papilloma virüsü), genellikle ciltte ve mukoza zarında(ağız içi, penis ucu, vajina, anüs ve rahim) siğillere ve kansere neden olabilen bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Genital HPV’nin en sık bulaşma yolu ise cinsel temastır. Bu hastalığın önüne geçmek için ise HPV aşısı olunması şiddetle tavsiye edilmektedir.

HPV AŞISINI KİMLER OLABİLİR?

HPV aşısı sadece bir cinse has bir aşı değildir. Kadın ve erkek tüm insanlar bu aşıyı vurulabilirler. Kadınlarda 9 yaşından itibaren aşı olmak için bir yaş sınırı olmazken erkeklerde yaş sınırı 26'dır. Cinsel yolla da bulaşan bu hastalıktan kaçınma adına doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.

SONRAKİ HABER