Hepatit A aşısı nedir ve kimler bu aşıyı yaptırmalıdır?

Hepatit A aşısı Hepatit A'yı önleyen aşı olarak bilinir. Peki ama Hepatit A aşısı kimlere uygulanır?

Hepatit A aşısı nedir ve kimler bu aşıyı yaptırmalıdır?

Ciddi bir karaciğer hastalığı olan kişileri Hepatit A hastalığına yakalanmıştır.

Bunun ile birlikte hastalığın belirgin bulguları arasında birçok reaksiyon gözlemlenmektedir. Bunlar arasında iştahsızlık, bulantı, ateş, idrar koyulaşması, abdominal hastalık ve sarılık hastalığı bulunuyor.

Direkt yaş ile alakalı olan hastalığın seyri 6 yaşından küçük olan çocuklarda yüzde 70 oranında belirti göstermemektedir. Ayrıca bunun dışında hastalığın ilerleyen yaşlarda ciddileştiği de biliniyor.

Hepatit A Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Hepatit A Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Ciddi karaciğer hastalığı olan kişiler Hepatit A aşısını yaptırmalıdır. Ayrıca çocuklarda hastalığın belirtisi belli olmaz iken yetişkinlerin genelinde bu hastalığa rastlamakta mümkündür.

Hepatit A aşısı, iki dozdan sonra bağışıklığı en yüksek düzeye ulaştırır ve iki doz olmak üzere 18.ay ve 2 yaş dönemlerinde bu aşının vurulması önem arz etmektedir. Koruyuculuğu yüksek olan bu aşı, sağlık merkezlerine gidilerek yaptırılmalıdır.

HEPATİT A HANGİ DÖNEMLERDE ARTIYOR?

Kışın ve sonbahar mevsiminde daha sık rastlanılan bu hastalık neredeyse tüm yetişkinlerde mevcuttur. Ayrıca küçük yaşta aşının yapılması durumunda hastalık ileri yaşlara taşınır.

HEPATİT A AŞISINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Fekal- orak yol ile bulaşan bu hastalıktan korunma yolu ise hijyendir. Böylece hijyenik yaşam gibi unsurlar virüsün insandan insana geçmesini de önler.

SONRAKİ HABER