Hava kirliliği her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açıyor

Hava kirliliği ile ilgili olarak yapılan uyarılara yenileri eklenmeye devam ediyor. Hava kirliliği konusunda yeni bir uyarı gelirken son yapılan açıklamaya göre milyonlarca kişi hava kirliliği dolayısıyla ölüyor.

Hava kirliliği her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açıyor

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi tehditlerine dikkat çeken uzmanlar yaptıkları uyarılara yenilerini eklemeye devam ediyor. Uzman doktorlar hava kirliliğini "görünmez katil" olarak nitelendirirken hava kirliliği dolayısıyla sağlığımızın tehdit altında olduğu da ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 99’u kirli havayı soluyor ve her yıl 7,5 milyondan fazla kişi de hava kirliliği dolayısıyla hayatını kaybediyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların endüstriyel aktiviteler ve araç trafiği nedeniyle yüksek seviyelerde zararlı partikül maddelere maruz kaldığı ifade edilirken bunun da astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtildi.

HAVA KİRLİLİĞİ GİDEREK ARTIYOR

Türkiye’de yapılan son araştırmalara göre İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde hava kalitesinin sınır değerlerin üzerinde olduğu ve nüfusun büyük bir kısmının sağlıksız hava şartları altında yaşadığını ortaya koydu.

Hava kirliliği her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açıyor

Aynı zamanda bu kirliliğin insan ömrünü ortalama 3-5 yıl azalttığının altını çizerek uyarılarda bulundu. Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerine de değinen uzmanlar, hava kirliliğinin sağlık üzerindeki geniş kapsamlı etkilerini de açıkladı. Hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarından kalp rahatsızlıklarına, nörolojik bozukluklardan metabolik sendrom ve diyabete kadar birçok ciddi sağlık sorununa yol açtığı ifade edilirken büyük şehirlerdeki tehlikeye dikkat çekildi.

SONRAKİ HABER