Sonbaharın gelmesiyle beraber hastalıklarda artış yaşanırken vatandaşlar aktarların yolunu tutmaya başladı. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmek isteyen kişilere yönelik olarak aktarlar çeşitli bitkilerden demleme çay önerilerinde bulunurken bu senenin gözdesi her zaman olduğu gibi kış çayı oldu.
KIŞ ÇAYI TARİFİ! KIŞ ÇAYI NASIL YAPILIR?
Sonbaharın kendini hissettirmesi ve havaların soğumasının ardından Erzincan’da yaşayan vatandaşlar, hastalıklara önlem alabilmek için aktarlara koşuyor. Kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilmesi gerektiğini vurgulayan aktarlar, bu dönemde en çok ıhlamur, hatmi çayı ve hibiskus gibi nebati ürünleri tavsiye ediyor. Birçok ilaçlı tedavinin yanı sıra aktarları tercih eden vatandaşlar, her zaman tercih ettikleri nebati ürünlerin yerine bu kez aktarların tavsiyesini dinledi.
Aktarlar hava değişimi rahatsızlığı olarak görülen hastalıklara karşı kullanılması için birçok bitki ve nebati ürünle harmanlanarak kaynatılan kış çayını tavsiye etti. İçerisinde ıhlamur, hatmi çiçeği, kuşburnu, zencefil, tarçın, karanfil, zerdeçal, papatya ve kızılcık gibi ürünleri barındıran kış çayı vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Aktarlar kış çayını tavsiye ederken, hem çayın yapılışını hem de faydalarını anlattı. Vatandaşlar ise aktarlardan aldıkları tavsiyelerle fayda gördüklerini ve tavsiye ettiklerini belirtti.
Aktarlar kış çayının içerisinde mutlaka hatmi çayı, hibiskus, ıhlamur yer alması gerektiğini belirtirken bu çayın bilinenin aksine hasta olunca değil hasta olmadan önce bağışıklığı güçlendirmek amacıyla içilmesi gerektiği ifade edildi. Kuru zencefil, tarçın ve karanfil de antioksidan etkisiyle aktarlar tarafından tavsiye ediliyor. Aktarlar içilen sıcak içeceklerin içerisine kış dönemi boyunca sıvı propolis eklenmesini öneriyorlar.