Grip aşısı yeniden hayatımıza girmeye başladı. Her yıl kış mevsiminden hemen önce yapılması gereken grip aşısı için çok yoğun bir talep olduğu biliniyor. Grip aşıları gerçekten etkili mi? Grip aşısı yaptırınca gripten korunmak mümkün mü? Grip aşısını kimler kesinlikle yaptırmalıdırlar? Grip aşısı hakkındaki son bilgiler neler?
DSÖ BELİRLİYOR
Grip virüsleri sürekli olarak kendilerini yenileyebiliyorlar. Bir yıl etkili olan bir grip virüsü bir sonraki yıl özellikleri değişmiş hale gelebiliyor. Hastalık şiddeti bile bu virüslerin değişimlerine göre farklılaşabiliyor. Grip aşısı işte bu grip virüslerine karşı insanlarda koruma kalkanı oluşturuyor. Çok sayıda grip virüsü bulunurken aşıların içeriği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl değiştirilebiliyor. Virüsler başkalaşım geliştirdikçe aşıların içerikleri de değişiyor. Bir önceki yılın grip aşısını vurulmanın herhangi bir faydası olmayabiliyor.
GRİP AŞISI HASTALIKTAN KORUR MU?
Grip aşısı olanlar kendilerini kış mevsimi boyunca çok büyük bir ihtimalle grip hastalığından koruyabileceklerdir. Etkili olan grip virüslerine yönelik antikorların bulunduğu grip aşıları vücuda enjekte edildiğinde bir savunma kalkanı oluşacaktır. Bundan dolayı grip aşısı olanların grip olmaları düşük bir olasılıktır. Bu olasılığın gerçekleşmesi için ise yeni bir grip virüsünün etkin olması ve aşının o virüse karşı etkili olmaması gerekiyor. Bu da çok büyük bir ihtimal değildir.
GRİP AŞISI VURULMASI GEREKENLER
Grip hastalığı çok basit bir hastalık olarak görülse de başka hastalıklarla birleştiğinde ölümcül olabiliyor. Kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar, solunum yolu rahatsızlıkları bulunanlar, kalp ve damar hastalığı olanlar mutlaka grip aşısı olmalıdırlar. Grip vücut direncini kıracağı için diğer hastalıkları da olumsuz etkileyerek büyük sağlık problemlerine neden olmaktadır. Dolayısıyla riskli grupta olanlar bu aşıyı olmalıdırlar.