İnsülin direnci sorunu yaşayan kişilerin sayısı tüm dünya genelinde büyük bir hızla artarken fast food tarzı beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı şeker hastalığının artışının en önemli nedenleri arasında gösterilmişti. Sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek insülin direncini yönetmenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar düzenli yürüyüşün bile buna katkı sağladığını ifade ettiler.
İNSÜLİN DİRENCİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR, DÜŞÜRMEK İÇİN NE YAPMALI?
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Güner Üpçin, "İnsülin direncini yönetmek için sağlıklı yaşam tarzına geçmek gerekir. Günde en az 30-40 dakika ve haftada ortalama 3-4 gün yürüyüş gibi fiziksel aktivitelere başlamak insülin direncini düşürmek için gereklidir" dedi. Medical Park Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Güner Üpçin, insülin direncinin bireye etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. İnsülin direncinin tanımını yapan Uzm. Dr. Üpçin, "İnsülin, pankreas tarafından üretilen, beslenme sonrasında kanda artan şekerin hücrelerde kullanılmasını ve enerji üretilmesini sağlayan hormondur.
Kan şekerinin yükseldiği durumlarda insülin hormonu, fazla bulunan şekeri karaciğer ve kas gibi çeşitli organlarda depolamasını sağlar. İnsülin direnci, insülin hormonuna karşı karaciğer, kas ve yağ dokusu gibi yapılar başta olmak üzere biyolojik yanıtta meydana gelen bozulmayı ifade eder. Bu durumda pankreas daha fazla insülin üretmeye çalışır ancak zamanla bu çaba yetersiz kalabilir, insülinin temel görevini yerine getirmesi zorlaşır ve kan şekeri yükselmeye başlar" dedi.
İnsülin direnci kilo almayı kolaylaştırırken kilo vermeyi zorlaştırırken günlük 30-40 dakikalık yürüyüş ya da en az haftada 3-4 gün düzenli yürüyüşün bile insülin direncini kırmakta etkili olduğu ifade edildi. Buna ek olarak karbonhidrat tüketimini sınırlandırmak, fast food, hamur işleri, hazır meyve suları ve tatlılardan uzak durmakta insülin direncine karşı vücutta koruma sağlıyor.