Güneş ışığına dikkat! Bronzlaşmak cilt kanseri gelişimine yol açabilir

Yaz mevsimine girilmesi ile tatil sezonu başlıyor. Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, bronzlaşmanın cilt kanseri gelişimine yol açabileceğini söyledi.

Güneş ışığına dikkat! Bronzlaşmak cilt kanseri gelişimine yol açabilir

Sıcakların gelmesiyle havuz ve deniz sezonu canlanıyor. Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük'ten bronz olmak için güneşleneceklerin dikkat etmesi gereken bir uyarı geldi.

Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, yazın gelmesiyle vatandaşları güneş ışınları ve cilt kanseri hakkında bilgilendirdi ve dikkat edilmesi gereken noktaları söyledi. Güneşten gelen ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalmak, cilt kanserinin ilk sebepleri arasında gösteriliyor. Cilt kanserini, anormal cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesi olarak tanımlayan Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Bronzlaşmak, cilt kanseri gelişimine yol açabilir. Özellikle 18 yaşından önce meydana gelen şiddetli güneş yanıkları, ciltte melanom gelişme riskini artırabilir” diye konuştu.

Cilt kanseri gelişiminde en önemli faktörlerden biri olarak güneş maruziyeti, öne çıkıyor. Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, bronzlaşmanın cilt kanserine neden olan risk faktörleri arasında bulunduğunu ifade etti. Herkesin cilt kanserinin bir türüne yakalanabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, belirli kriterlere sahip olan insanların daha çok risk taşıdığını ifade etti.

Güneş ışığına dikkat! Bronzlaşmak cilt kanseri gelişimine yol açabilir

AÇIK TENLİ KİŞİLERDE RİSK DAHA YÜKSEK

Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Açık tenli, renkli gözlü ve sarı ya da kızıl saçlı kişilerde risk daha fazlayken, esmer yani koyu ten rengine sahip kişilerde de görülebilir. Cildin yanı sıra, diğer risk faktörleri arasında aile öyküsü veya kişisel cilt kanseri öyküsü, açık havada çalışma ve güneşli bir iklimde yaşama da yer alır" dedi. Güneş yanığına ne kadar çok maruz kalınırsa, cilt kanseri riski de o kadar artar” diyen Büyükyörük, güneşten korunmak için hiçbir zaman geç olmadığını söyledi.

10.00-14.00 ARASI DİKKAT!

Ahmet Büyükyörük, güneşten korunmanın devam etmesi durumunda cildin kendini bir şekilde onarabileceğini belirtti. Öte yandan Büyükyörük, saat 10.00-14.00 arasında UV radyasyonunun yoğun olduğunu ve bu aralıkta mümkünse doğrudan güneş ışığına maruz kalınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER