Güneş gözlüğü seçiminde dikkatli olunmazsa göz bozulabilir

Yaz aylarında gözlük kullanımı daha da yaygınlaşıyor. Prof. Dr. Mustafa Ataş, güneş gözlüğü seçiminde dikkatli olunması gerektiğini belirterek ucuz gözlük alınmaması konusunda uyardı.

Güneş gözlüğü seçiminde dikkatli olunmazsa göz bozulabilir

Güneş gözlüğü kullanımı, yaz aylarında daha da ön plana çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, güneş gözlüğü tercihleri hakkında konuştu.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, ucuz güneş gözlüklerinin göze zarar verdiğini söyledi. Güneş gözlüklerinin rastgele alınmaması gerektiğini belirten Ataş, “Gözün fazla güneş ışığına maruz kalmasının zararları olabiliyor. Biz ışığın 380 ile 780 nanometre dalga boyundaki ışığı görebiliyoruz. 380'in altındaki ışığa ultraviyole diyoruz. Ultraviyole ışınları özellikle göze çok zarar vermektedir. Bu ışınlar çok yoğun enerji içermektedir. Güneş gözlüğü alırken, bildiğimiz optisyenlerden almak gerekiyor. Rastgele sokak satıcılarından ve bilmediğimiz yerlerden almamak gerekiyor" diye konuştu.

Güneş gözlüğü seçiminde dikkatli olunmazsa göz bozulabilir

"YÜZDE 100 ULTRAVİYOLE FİLTRELİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Güneş gözlüklerinde ultraviyole filtresinin olması gerektiğini belirten Ataş, “Bunların mutlaka TSE belgeli sertifikalı olması ve Avrupa'dan onaylanmış güneş gözlükleri olması çok önemlidir. Mutlaka yüzde 100 ultraviyole filtreli olması gerekiyor. Ultraviyole filtreli değilse, rastgele sokaktan aldığımız güneş gözlükleri yarardan çok zarar getirebiliyor. Çünkü ultraviyoleyi süzmeyen güneş gözlüğü taktığınız zaman gözbebeği büyüyecek ve daha güneşe maruz kalacağı için zararları olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Güneş gözlüğü alırken gözlüğün renginden, estetiğinden çok üzerindeki etikete bakarak yüzde 100 ultraviyole filtreli olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Gözlüğün görünüş olarak güzel diye alınmaması gerekiyor, özellikleri göz önünde bulundurularak tercih edilmesi öneriliyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER