Gündüz uykusu gece uykusunun yerini tutar mı? Uzmanların araştırmalarından çarpıcı sonuç!

Gece uykusunu uyuyamayanların gündüz uyuyarak bu eksikliği kapatmaya çalıştıkları biliniyor. Uzmanlara göre gündüz uykusu gece uykusunun yerini tutar mı?

Gündüz uykusu gece uykusunun yerini tutar mı? Uzmanların araştırmalarından çarpıcı sonuç!

Gelişen teknolojik imkanlar ile beraber insanların yaşamlarında da keskin değişiklikler meydana geldi. Telefon, bilgisayar gibi cihazlar insanların zamanlarını alıyor. Özellikle sosyal medyada çok fazla zaman geçiriliyor. Çoğu kişi geçen saatin bile farkına varmıyor. Bu durumda da uyku saatlerinden fedakarlık yapılıyor. Gece uyku saatlerini sosyal medya başında geçirenler ise bu uyumadıkları zamanı gündüz telafi etmek istiyorlar. Uzmanlar gece ve gündüz uykusu ile alakalı önemli bilgiler verdiler.

GÜNDÜZ UYKUSU İLE GECE UYKUSUNUN FARKI

Massachusetts Üniversitesi’nde uyku bilimi üzerine çalışmalar yapan Dr. Rebecca Spencer uyku vakitlerine yönelik bir değerlendirme yaparak, “Öğle saatlerinde uyumak günün geri kalan kısmı için belirli miktarda enerji toplanmasını sağlayabiliyor. Bunu inkar edemeyiz. Ancak gece yeterince uyumayan kişiler belirli sağlık riskleri ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu riskler öğle uykusu ile ortadan kalkmayabilir.” dedi.

Uyku kalitesine dikkat çeken Dr. Rebecca Spencer, “Uykunun süresinin uzunluğu ne kadar önemliyse kalitesi de o kadar önemlidir. İnsanlar uyku sırasında her biri yaklaşık 90 dakikayı buluna uyku döngülerinin içerisinde geçiyor. Her bir döngü de dört aşamadan oluşuyor. İlk iki aşamada hafif uyku süreci yaşanıyor. Bu aşamalarda vücut sıcaklığı düşüyor ve kaslar gevşiyor. Kalp atışı ve soluk alıp verme hızı düşüyor ve asıl uyku evresine geçiş yapılıyor. Sonrasında ise derin uyku dönemi başlıyor.

Derin uyku aşamasında gözler ve kaslar tamamen gevşiyor. İşte tam da bu noktada vücutta kemik ve kas gibi dokular tamir olmaya başlıyor. Bağışıklık sistemi güçleniyor. Hafıza da işlenerek daha güçlü bir hale geliyor. Gündüz uykusunda bu evreler tam olarak yaşanamıyor. Bundan dolayı gündüz uykusu gece uykusunun yerini tam anlamıyla tutamaz.” ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER