Araştırmalara göre, milyonlarca insan uyandıktan hemen sonra cep telefonlarını kontrol ediyor. Sabah saat 6, 7 ve 8'den sonra internet trafiğinde belirgin bir artış yaşandığı gözlemleniyor.
Ancak sabah uyandıktan hemen sonra maruz kaldığınız bilgi akışı ve mavi ışık bombardımanı, daha güne başlamadan zihinsel yorgunluğa neden olabilir. Güne sakin bir başlangıç yapmak yerine, zihniniz genellikle alakasız bilgilerle dolup taşar.
Bu durum stres seviyelerini artırabilir ve kaygılı hissetmeye neden olabilir.
Dijital bilgi yüklemesi, bilişsel işlevler üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir. Örneğin, günün ilerleyen saatlerinde odaklanmayı ve yapmanız gereken işleri önceliklendirmeyi zorlaştırabilir.
İşte, sabahın erken saatlerinde telefonunuzu kullanmayı bırakmanız için gerekli 5 neden...
BEYNİN İŞLEVLERİNİ ETKİLER
Psikologlar, "Uyandığınızda beyniniz, uyku ile uyanıklık arasında 'uyku ataleti' olarak adlandırılan bir geçiş sürecindedir. Bu, bilişsel işlevlerinizin henüz tam olarak toparlanmadığı hassas bir dönemdir," diyor.
"Bu süreçte telefonunuza uzanıp bildirimler, sosyal medya içerikleri veya e-postalarla zihninizi doldurmak, karar alma ve dürtü kontrolünden sorumlu olan ön beyin korteksinizi gereğinden fazla uyarır. Bu tür bir bilgi akışı, daha yataktan kalkmadan zihinsel yorgunluk yaratabilir, dikkatinizin dağılmasına neden olabilir ve gün boyunca odaklanma yeteneğinizi olumsuz etkileyebilir."
UYKU DÖNGÜNÜZ BOZULUR
Telefonlardan yayılan mavi ışık, uyku düzeni için çok önemli bir hormon olan melatonin üretimini baskılıyor. Bu nedenle sabahları telefonda vakit geçirmek, doğal uyku-uyanıklık ritmini bozabilecek bir ekran bağımlılığına sebep oluyor.
RUH HALİNİ ETKİLER
Sosyal medyada gezinmek, gün boyunca karamsar bir ruh halinde dolaşmanıza neden olabilir.
Uzmanlar, "Birinin mükemmel görünen anlarıyla kendinizi kıyaslamak ya da olumsuz haberlere maruz kalmak gibi etkileşimler, kaygı, stres veya yetersizlik duygularını tetikleyebilir," diyor.
Oysa sabahlar yenilenme ve dengelenme zamanı olmalıdır. Ancak telefon kullanımı bu dengeyi bozarak, gününüzün geri kalanına yayılabilecek bir olumsuzluk zinciri başlatabilir.
GÖZLERİNİZİ YORAR
Uzmanlara göre, saatlerce karanlıkta geçen uyku sürecinin ardından gözlerin ışığa uyum sağlaması için biraz zamana ihtiyacı oluyor. Gözleri aniden ekranın yoğun ışığına maruz bırakmak, gözlerde kuruluk ve tahriş gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Ayrıca bu durum zamanla kronik dijital göz yorgunluğuna da dönüşebilir.
ERTELEMEYE NEDEN OLUR
Sabah telefon kullanımı, üretkenliğinizi baltalayarak sizi bir dikkat dağıtıcı döngüsüne sürükleyebilir ve güne başlamadan odaklanmanızı engelleyebilir.
Sosyal medya içeriklerini kaydırmak veya acil olmayan e-postalarla vakit harcamak, enerjinizi düşürerek ertelemeye yol açabilir. Bu davranışın tetiklediği dopamin salınımı, daha anlamlı aktivitelere geçişi zorlaştırabilir, güne durgun bir başlangıç yapmanıza ve genel üretkenliğinizin azalmasına neden olabilir.
PEKİ NELER YAPABİLİRİZ?
Telefonla vakit geçirme alışkanlığını kırmak için, cep telefonunuzu odanızın dışında bırakın. Veya telefonunuzu alarm olarak kullanmaktan vazgeçin. Çünkü alarm çalan telefona uzanmak gününüze Instagram'da gezinerek başlamanıza neden olabilir.
Bunun yerine geleneksel bir çalar saat kullanabilirsiniz. Bu sayede beyniniz ve vücudunuz daha doğal bir şekilde uyanır. Özellikle de daha karanlık sabahlarda.