Giresun'un adı bir hastalığa verildi: Dünya tarihine geçen sendrom!

Zaman ilerledikçe insanlık yeni sağlık vakaları ile karşılaşıyor. Daha önce bir benzeri olmayan vakalar tıp literatürüne bulan kişinin adı olmak üzere farklı isimlerle geçiyor.

Giresun'un adı bir hastalığa verildi: Dünya tarihine geçen sendrom!

Dünya yeni bir sendrom adıyla daha tanıştı. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde meydana gelen bir olay doktorlarda da büyük bir hayrete neden oldu. Hastanede tüm organlarının yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak yaşanan siroz hastalığını teşhis eden doktorlar vakaya Giresun Sendromu adını verdi.

Konu ile ilgili konuşan Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger "Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve 'Giresun Sendromu' adını verdik" dedi.

BENZERİNE RASTLANILMADI

Bu vaka ile birlikte Giresun'un adı dünya tarihine sağlık alanında geçmiş oldu. Doktor Dülger organ yer değişiminin nadirde olsa görüldüğünü fakat burada tüm organlarda aynı durum olduğunu ve sirozun geliştiğini, bundan dolayı hastalığın bir ilk olduğunu belirtti.

Dr. Gökhan Aydın'da hastalığı tespit ederken mevcut durumu anladıklarını, literatürü taradıklarında ise böyle bir vakanın karşılarına çıkmadıklarını söyledi. Giresun Sendromu adlı bu olay günün sağlık alanında adından en çok söz ettiren konularından birisi oldu.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER