Gıda zehirlenmesi neden olur, nelere dikkat edilmeli?

Gıda zehirlenmeleri vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Vatandaşlar ise gıda zehirlenmesinin neden olduğunu ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini araştırıyor.

Gıda zehirlenmesi neden olur, nelere dikkat edilmeli?

Sıcakların artmasıyla gıda zehirlenmesinde artış gözlemlendi. Dr. Elif Ünüvar, gıda zehirlenmesi ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Gıda kaynaklı hastalık, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “gıda veya suyun tüketilmesi ile oluşabilen enfeksiyöz veya toksik karakterli hastalık” olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de her yıl 600 milyon kişi gıda zehirlenmelerinden etkileniyor. Dr. Elif Ünüvar, sıcakların artmasıyla kusma ve ishal şikâyeti ile başvuran vakaların büyük bir bölümünün gıda zehirlenmesi olduğunu söyledi. Gıda zehirlenmelerinin tek bir kişiyi veya ayrı bulaş olan yiyeceklerden yemiş bir grup insanı da etkileyebileceğini söyleyen Dr. Elif Ünüvar, şunları söyledi:

“Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biri virüsler ve virüs içinde norovirüs ve rota virüslerdir. Bakteriler içinde de salmonella ve esherichia colidir. Hijyenik olmayan gıda veya su tüketen kişilerde hastalık oluşturması yüksek ihtimaldir."

Gıda zehirlenmesi neden olur, nelere dikkat edilmeli?

GIDA ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Dr. Elif Ünüvar, gıda zehirlenmesinin en genel nedeninin soğuk zinciri bozulmuş besinler ve hijyen eksikliği olduğunu, besinlerin sıcakta bekletilmemesi gerektiğini belirtti. Dr. Elif Ünüvar, yaygın belirtilerinin mide bulantısı veya kramp, karın ağrısı, sulu veya kanlı ishal, ateş olduğunu söyledi. Dr. Elif Ünüvar, hastalığın 1-3 gün içerisinde bitebileceğini nadir de olsa bazen bakterilerin türü, enfeksiyonun şiddeti ve kişinin vücut direncine göre bir haftaya kadar da devam edebileceğini kaydetti. Dr. Elif Ünüvar, gıda zehirlenmelerinin en erken 30 dakika ile 1 saat içerisinde belirtilerinin görülebileceğini söyledi. Dr. Elif Ünüvar, 24 saat içinde 6‘dan fazla ishal, kusmada veya dışkıda kan, 38.5 derecenin üzerinde görülen ateş, şiddetli karın ağrısı gibi durumlarda vakit kaybedilmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydetti.

El hijyenine dikkat çeken Dr. Elif Ünüvar, gıda zehirlenmesinin önüne geçilebileceğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Gıda güvenliğine dikkat edilmeli, içilen suyun temiz olduğundan emin olunmalı, pişirilmiş gıdaların muhafazasına dikkat edilmeli, pastörize edilmemiş veya iyice kaynatılmamış süt ve süt ürünleri tüketilmemeli, meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan tüketilmemeli, et ve deniz ürünleri iyice pişirilmeden tüketilmemeli, el hijyenine dikkat edilmeli, kullanılan bıçak ve kesme tahtaları iyice yıkanmalıdır.”

Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için daha dikkatli olunması ve bahsedilen noktalara ekstra önem verilmesi gerekiyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER