Geceleri uyumadan önce telefona bakanlar dikkat! Uzun süre maruz kalanlarda bu hastalığın riski artıyor!

Avustralya’da yapılan bir araştırma, geceleri yapay ışığa uzun süre maruz kalanlarda diyabet riskinin arttığını ortaya koydu.

Geceleri uyumadan önce telefona bakmak o hastalığın riskini arttırıyor!

NTV’nin haberine göre Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, geceleri telefon, televizyon, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin yapay ışığına maruz kalmanın tip 2 diyabet riskini arttırdığı öne sürüldü.

YÜZDE 67’YE KADAR ARTIYOR

Flinders Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 85 bin kişiyle yapılan büyük bir araştırmada, gece boyunca ışığa maruz kalmanın, gündüz aktivitelerinden bağımsız olarak tip 2 diyabet geliştirme riskini 67’ye kadar artırdığı sonucuna ulaştılar.

Birleşik Krallık Biobank verileri kullanılarak, 2013 ile 2016 yılları arasında bir hafta boyunca bilek ışığı sensörleri takan 84 bin 790 katılımcı dokuz yıl sonra değerlendirildi.

Araştırmacılar, toplanan 13 milyon saatlik ışık sensörü verileriyle, yaşamın ilerleyen dönemlerinde diyabet geliştirme riskinin yüzde 67’ye kadar daha yüksek olduğunu buldu. Bilim insanları ayrıca gündüz davranışlarından bağımsız olarak ışığa maruz kalınan süre arttıkça riskin de arttığını buldu.

Geceleri uyumadan önce telefona bakanlar dikkat! Uzun süre maruz kalanlarda bu hastalığın riski artıyor!

MELATONİNİ AZALTTIĞI İÇİN UYKU DÜZENİNİ BOZUYOR

Geceleri telefon, televizyon ve bilgisayardan gelen yapay ışığa maruz kalmak, melatonin adı verilen hormonun salınımını azaltarak uyku düzenini bozuyor. Bu durumun, insülin direnci ve glukoz toleransı gibi faktörler üzerinde olumsuz etkilere yol açarak tip 2 diyabet riskini artırdığı bilgisini ortaya çıkardığı kaydedildi. Araştırmacılar, özellikle şehirlerde ve yoğun ışık kirliliği olan bölgelerde yaşayanların bu risk altında olduğunun altını çizildi.

UYKU ODALARI KARANLIK VE SESSİZ TUTULMALI

Konuyla ilgili olarak konuşan uzmanlar, geceleri yapay ışığa maruz kalmayı azaltmanın önemini vurguluyor. Doğal ışığa maruz kalmak veya uyku odalarını karanlık ve sessiz tutmak gibi basit önlemlerle bu riskin azaltılabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER