Gece tuvalete kaç kez kalkıyorsunuz? 60 yaş ve altındakiler dikkat!

İdrar yapma ihtiyacı nedeniyle geceleri uykudan uyanmak genellikle normal kabul ediliyor. Ancak 60 yaşın altındaki kişilerde bu durum farklı olabilir. Gece geç saatlerde su içmek tuvalet ihtiyacını tetiklese de, sürekli yaşanan bu durum ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir.

Gece tuvalete kaç kez kalkıyorsunuz? 60 yaş ve altındakiler dikkat!

Geceleri uykumuzu bölen tuvalet ihtiyacı, pek çok insanın yaşadığı bir durumdur. Doktorlara göre, özellikle 60 yaşın altındaki bireyler için gece yalnızca bir kez uyanmak normal kabul ediliyor.

Noktüri, yani gece idrara çıkma isteği, birçok farklı sebepten ortaya çıkabiliyor. Hemşire Davina Richardson’a göre, gece geç saatlerde su içmek veya gündüzleri kafeinli içecekler tüketmek, tuvalet ihtiyacı nedeniyle uykuyu bölebilir.

Gece tuvalete kaç kez kalkıyorsunuz? 60 yaş ve altındakiler dikkat!

SAĞLIK SORUNLARININ HABERCİSİ OLABİLİR

Ancak yapılacak bazı ufak değişimler, bu sorunu çözebilir. Tuvalete sık gitme durumu söz konusuysa, bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Bu durum idrar yolu enfeksiyonları gibi basit rahatsızlıklardan, diyabet, hipertansiyon, prostat kanseri hatta kalp hastalıkları gibi daha ciddi sağlık problemlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılabilir.

70 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN NORMAL

Zamanla vücudun ihtiyaçları değiştikçe, uyku arasında idrara çıkma sıklığı konusunda "normal" kabul edilen durum da yaşla birlikte farklılık gösterir.

Uzmanlar, 70 yaş ve üzeri kişilerin tuvalet ihtiyacı için gece iki kez uyanmasını oldukça normal buluyor. Çünkü yaş ilerledikçe vücut daha az antidiüretik hormon üretiyor ve 90 yaşına gelindiğinde bu gece idrar yapma sıklığı iki katına çıkabiliyor.

Gece tuvalete kaç kez kalkıyorsunuz? 60 yaş ve altındakiler dikkat! - Resim : 2

DİĞER BELİRTİLER VARSA RİSK OLUŞTURABİLİR

Sık idrara çıkma ile birlikte başka belirtiler de görülüyorsa, bu durum daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle aşırı susama, kilo kaybı ve bulanık görme gibi belirtilerle sık idrara gitme, diyabetin bir işareti olabilir.

Yüksek kan şekeri, susama hissini artırarak gece boyunca sık tuvalete çıkma ihtiyacına yol açar. Ayrıca, yüksek kan şekeri seviyeleri mesaneyi tahriş ederek daha fazla idrara çıkma sorununa neden olabilir.

Eğer sık idrara çıkma ihtiyacının yanında göğüs ağrısı, şişmiş ayak bilekleri ve terleme gibi belirtiler varsa, bu durum kalp hastalığının bir belirtisi olabilir. Kalp rahatsızlıkları, kan dolaşımını etkileyerek ayak bileklerinde sıvı birikmesine yol açabilir. Bu fazla sıvı, kan yoluyla böbreklere geçer ve idrar yapma ihtiyacını artırır.

Ayrıca, noktüri idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu tür enfeksiyonlara genellikle yanma hissi ve bulanık ya da kötü kokulu idrar görülür.

Diğer olası nedenler arasında böbrek taşları, aşırı aktif mesane, bazı ilaçlar, uyku bozuklukları ve aşırı sıvı tüketimi de bulunabilir.

Gece tuvalete kaç kez kalkıyorsunuz? 60 yaş ve altındakiler dikkat! - Resim : 3

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Noktüri tedavisinde, kafein, gazlı içecekler ve alkol tüketiminin azaltılması, akşam saatlerinde aşırı sıvı alımından kaçınılması ve özellikle gece geç saatlerde yüksek proteinli yiyeceklerden kaçınılması tavsiye ediliyor.

Uzmanlar, son bardak suyunuzu akşam saat 22.00 yerine 20.00 civarında içmenizi, ancak günlük toplam su tüketimini azaltmamanızı söylüyor.

Ayrıca, sağlıklı uyku alışkanlıklarını sürdürmek de oldukça önemli.

Noktüri, düşük uyku kalitesiyle ilişkilendirilebilir; çünkü uykunun hafif evrelerinde ya da uyanıkken idrara çıkma ihtiyacı hissedilmesi daha yaygındır.

Eğer gece boyunca normalden daha sık tuvalete gitmeye başladığınızı fark ederseniz, uzmanlar, durumu daha detaylı değerlendirmek için bir doktordan yardım almanızı tavsiye ediyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER