Gazi Üniversitesi araştırmacıları migreni tetikleyen gıdaları belirledi!

Şiddetli bir baş ağrısı yaşatan ve nörolojik bir hastalık olarak migren ile ilgili Gazi Üniversitesi tarafından önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Üniversite bünyesinde yer alan araştırmacılar bir çok gıdanın migreni tetiklediğini ortaya koydu.

Gazi Üniversitesi araştırmacıları migreni tetikleyen gıdaları belirledi!

Sadece ülkemizde milyonlarca vatandaşın mustarip olduğu migren hastalığı ile ilgili Ankara'da Gazi Üniversitesi tarafından önemli bir çalışma gerçekleştirildi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN MİGREN ÇALIŞMASI

Son dönemde bir çok alanda kullanılması ile adından söz ettiren yapay zekadan yararlanılarak gerçekleştirilen çalışmada önemli sonuçlara varıldı. Gazi Üniversitesi NÖROM araştırmacıları yaptığı çalışma ile migren hastalığını tetikleyen gıdaları belirledi. Günlük hayatta kullanılan kaymak, krema, poğaça, simit, işlenmiş et ürünleri, hazır konserve ve dondurulmuş gıdalar, mayonez, ketçap gibi hazır soslar, kırmızı renkli gıda boyası içeren tatlıların migreni tetiklediği ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalar hakkında konuşan Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen çalışmaları kapsamında 125 farklı gıdanın incelendiğini ifade ederek “Yapay zeka bize büyük verinin yorumlanmasında büyük katkı verdi. Böylece ilk kez kronik migren ve aşırı ilaç kullanımında huzursuz bağırsak belirtilerinin çok yüksek olduğunu gösterdik” diyerek hastalık ile ilgili önemli bir konuya daha dikkat çekti.

HASTALARA ÖNERİ

Yapılan çalışmalar konusunda migreni tetiklediği tespit edilen gıdaların kullanımı ile ilgili hastalara uyarılarda bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Bolen “Bir öğünde aşırıya kaçmadan, karbonhidrat içeriğini kontrol ederek ve uzun süre çiğneyerek beslenmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Migren hastalarını yakından ilgilendiren çalışma sonucunda hastaların dikkat etmesi gereken gıdalar ve hastalık ile ilgili önemli bilgiler gözler önüne serilmiş oldu.

SONRAKİ HABER