Türkiye'de en sık görülen hastalıklardan biri de halk arasında Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı olarak anılan FMF Hastalığı yer almaktadır. Söz konusu hastalık genetiktir ve genlerden aktarılır. Bu nedenle hastalık olan kişilerin çocuk sahibi olmayı planladıkları anda doktorları ile iletişime geçerek bilgi vermeleri gerekmektedir.
FMF HASTALIĞI NEDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR, NEDEN OLUR?
Familial Mediterranean Fever yani FMF olarak da bilinen ailevi akdeniz ateşi, göğüs, karın ya da eklemlere tekrarlayan ağrılı bir şekilde görülen inflamasyon ataklarıdır. Kalıtsal olarak anne ve babadan geçen FMF hastalığı, atak olarak ortaya çıkarak döküntü, bağ ağrısı ve ateş gibi belirtilerle görülür. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında ataklar ani olarak gelişir ve bir süre sonra kendiliğinden geriler. MEFV olarak adlandırılan bir gen mutasyonundan kaynaklanan FMF hastalığının kesin tedavisi yoktur, hastalığa bağlı şikayetler hayat boyu sürebilir.
FMF HASTALIĞI AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ TEDAVİSİ VAR MI?
Hastalık erken çocukluk döneminde göğüs, karın ve eklemlerde tekrarlayan ağrılı iltihap görülmekte, ateşlenme atakları ile hastalık kendisini göstermektedir. Ne yazık ki hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamakta olup uygulanan tedavi hastalığın semptomlarını ortadan kaldırmaya yöneliktir.