Son dönemde gerçekleştirdiği araştırmalar ile dikkatleri üzerine çeken Uşak Üniversitesi bu seferde geliştirdiği yeni nesil antibiyotikle gündem oldu. Erkek arı larvası kullanılarak üretilen yeni buluş, bazı bakteri türleri üzerinde etkili oldu.
DOĞAL ANTİBİYOTİK ETKİSİ GÖSTERİYOR!
Üniversitede, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler öncülüğünde yaklaşık 1 yıl önce erkek arı larvasının bakteriyel hastalıklar üzerindeki etkisine ilişkin çalışma başlatıldı.
Bu kapsamda meme başı iltihabı olduğu tespit edilen ineklerden alınan sütler üniversitenin laboratuvarında izole edildi, sütlerdeki bakteriler türüne göre ayrıştırıldı. Gelişimi engellenmek istenen bakterilerin bir kısmına antibiyotik bir kısmına da krem haline getirilmiş apilarnil uygulandı.
Çalışma sonucunda erkek arı larvası uygulanan bakterilerde de antibiyotik uygulananlara eş değer sonuç alındı.Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarla, erkek arı larvasının, canlılarda sağlığı olumsuz etkileyen 14 bakteri türünde benzer sonuçlar verdiği, antibiyotikler gibi hem bakterilerin çoğalmasını engellediği hem de yok ettiği belirlendi.
Elde edilen buluş son dönemde büyük bir risk olarak kabul edilen antibiyotik direncine karşı insanlığın yeni umudu olarak öne çıktı. Türkiye'nin dünya genelinde en çok antibiyotik kullanılan 4. ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Şahinler, buluşlarını ilaç formuna dönüştürülmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.