Epilepsi tedavisinde yeni proje! Şapka geliştirildi

Epilepsi hastalarını sevindiren haber geldi. Doç. Dr. Güven Akçay, epilepsi tedavisinde kullanılacak şapka geliştirildi.

Epilepsi tedavisinde yeni proje! Şapka geliştirildi

Epilepsi tedavisine yönelik yeni bir proje geliştirildi. Tedavide kullanılmak üzere özel bir şapka geliştirildi. Giyilebilir teknoloji ürünü olarak geliştirilen şapkayı duyan epilepsi hastaları ise büyük mutluluk yaşadı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (BAİBÜ) toplumda "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi tedavisinde kullanılacak şapka geliştirildi. BAİBÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Akçay, dünya çapında en yaygın ve ciddi beyin bozukluklarından biri kabul edilen epilepsinin tedavisine yönelik proje hazırladı. Akçay'ın bu projeyi geliştirmesi ise yaklaşık 2 yıl sürdü.

TÜRK PATENT KURUMU TARAFINDAN "FAYDALI MODEL" TESCİLİ ALDI

Akçay, içerisine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla nöbet esnasında üretilen elektriksel aktivitenin hastalığın tedavisinde kullanılmasına yönelik "epilepsi tedavi şapkası" geliştirdi. Cep telefonuna entegrasyonla yakınlarına ve kayıtlı olduğu sağlık kuruluşuna mesaj gönderilerek hasta ve nöbet seyrinin takip edilmesine imkan sağlayan şapka, Türk Patent Kurumu tarafından "faydalı model" tescili aldı. Şapkanın deneysel çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Akçay, üzerinde çalışmaların devam ettiği şapkayı yaklaşık 6 ay sonra klinik düzeyde kullanılabilir hale getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Akçay, "Beyne yerleştirilen elektrotlar sayesinde hastanın epileptik atak geçirdiği bilgisi, sistem tarafından algılanıyor ve transkraniyal doğru akım uyarımı verilerek nöbet kontrol ediliyor. Şapka içerisine yerleştirilen elektrotlarla epilepsi nöbeti esnasında beyinde oluşan elektriksel uyarılar diğer elektrotlarla beyne gönderilerek nöbetin baskılanması amaçlanıyor. Ayrıca şapkanın cep telefonuna entegrasyonuyla hastanın nöbet geçirdiği bilgisi hem hasta yakınına hem de sağlık kuruluşuna iletiliyor" dedi. Akçay, "Şapkanın içerisine kişilere özgü bir elektrot yerleştiriyoruz. Kişilerde oluşan epilepsinin beyin bölgesi saptanıp beyin bölgelerine göre yerleşimleri yapılacak" diye konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk de şapka sayesinde özellikle risk altındaki epilepsi hastalarının daha güvenli bir hayat sürebileceğini düşündüğünü belirterek Akçay'a teşekkür etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER