Reflü hastalığı en yaygın olarak görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Bu sağlık sorunu ile ilgili olarak şikayetleri olanların yaşam konforu ortadan kalkıyor. Midede ekşime, göğüs seviyesinde yanma ve ağızdan mide suyunun gelmesi gibi etkileri olan reflü hastalığı ilerleyen seviyelerde uyku bile uyutmayabiliyor. Bu hastalık için ilaçlı çözüm var ama doktorlar son dönemlerde bu yöntemi önermiyorlar.
İLAÇ ÇARE OLMUYOR
Reflü için ilaç tedavisi uygulandığında çoğu kişi bir süreliğine rahat edebiliyorlar. Ancak bu tamamen geçici bir durum oluyor. Rahatsızlık erteleniyor ama bu rahatsızlığa neden olan durum ortadan kalkmıyor. Bu sırada ilaca adeta bağımlı olan kişiler sağlıklarını tehlikeye atıyorlar. Mide koruyucu ilaçlar kullanılmasının mide kanserini tetiklediği son dönemlerde tespit edildi. Ayrıca ilaç kullanımının karaciğer üzerinde de olumsuz etkisi bulunuyor. Bundan dolayı ilaç yerine farklı önlemler alınması gerekiyor.
HANGİ UYGULAMALAR YAPILMALI?
Reflü hastalığının etkilerini azaltmak için akşam geç saatlerde yemek yeme alışkanlıklarına son verilmelidir. Dolu mide ile uyuyan kişiler reflü nöbeti geçireceklerdir.
Uyku şekli de reflüyü tetikleyebilmektedir. Bu hastalığa sahip olanlar yatarken yastık yükseltme yolunu tercih etmelidirler. Bu yapılırken sol tarafa dönülerek yatılması durumunda da fayda görülecektir.
Asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Mide asidini tetiklemenin sonuçları olumsuz olabiliyor.
Kilo sorunu yaşayan ve reflü hastalığı olanlar kesinlikle kilo vermeliler. Kilo verildiğinde bu hastalığın uzaklaştığı görülecektir.
Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Yemeklerle beraber su tüketilmemelidir. Su içilecekse yemeklerden sonra içilmelidir.
Yağlı yiyecekler, baharatlar, yüksek kafein, çikolata tüketilmemelidir.