Emziren annelerde kanser riski azalıyor

Emziren anneler üzerinde yapılan araştırmalara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Aktarılan son habere göre emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri riskinde azalma görülüyor.

Emziren annelerde kanser riski azalıyor

Konu ile ilgili açıklama Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Şule Sayıner Şimşek tarafından geldi. Şimşek, yaptığı açıklamasında yapılan araştırmalar neticesinde emzirmenin bebeklerde obezite, diyabet ve alerjik rahatsızlığın görülmesinde azalmaya yardımcı olabileceğini ifade etti.

Emzirmenin sadece bebeğe değil anneye de faydasının olduğunu ifade eden Şimşek, kadınlarda da meme ve yumurtalık kanseri riskinde ciddi bir azalma olduğunu kaydetti.

“ANNE BEBEK ARASINDAKİ DUYGUSAL BAĞ DA GÜÇLENİR”

Doktor Şimşek, emzirmenin sadece bebek için değil, anne için de sayısız fayda sunduğunu kaydetti. Şimşek, emzirmenin annenin doğum sonrası iyileşmesini hızlandırdığını ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu vurgulayarak, “Emzirme sırasında salgılanan oksitosin hormonu, rahmin kasılmasını teşvik eder ve doğum sonrası kanamaların azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, emzirme anne-bebek arasındaki duygusal bağı da güçlendirir” ifadelerini kullandı.

MEME BAŞI YARALANMALARINA DİKKAT

Şimşek, bebeğin doğru pozisyonda tutulmasının emzirme sürecinin sağlıklı ilerlemesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Emzirme sırasında bebeğin ağzının meme başı ve çevresini kavrayacak şekilde konumlandırılması gerektiğini belirten Şimşek, "Bebek emme sırasında düzenli ve ritmik hareketlerle yutkunmalıdır. Eğer emzirme sırasında meme başında rahatsızlık hissediliyorsa, emzirme pozisyonun gözden geçirilmesi gerekebilir" diye vurguladı.

SÜT KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN

Uzman isim yaptığı açıklamasının devamında yeni doğan bebeklerin 2-3 saatte bir emzirilmesi gerektiğini ifade etti. Her emzirmenin ise en az 15-20 dakika sürmesi gerektiğini söyleyen uzman isim, anne sütünü zenginleştirmek ve artırmak açısından yulaf, badem ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini önerdi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER