Hayatımızı ciddi anlamda etkileyebilen bastırılmış duygular, kişiyi bambaşka davranışlara sürükleyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, konu hakkında bilgiler verdi.
Birçok sorunun gizli tetikleyicisi olan bastırılmış duygular, fark etmeden çok sayıda soruna neden oluyor. Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, "Bastırılmış duygular, vücudumuzda bir stres tepkisi oluşturur. Bu stres tepkisi, bağışıklık sistemini zayıflatarak, birçok hastalığa zemin hazırlıyor" dedi.
Bastırılmış duyguların hayatı büyük derecede etkilediğini söyleyen Üçyıldız, "Bastırılmış duygular, tıpkı birer mayın gibi sessizce içimizde bekler ve en beklenmedik anda patlayarak hayatımızı alt üst edebilir. Kaygı, depresyon, öfke kontrol problemleri ve hatta bedensel hastalıklar bile bastırılmış duyguların yol açtığı problemler arasındadır. Bastırılmış duygular, en yalın özetle bilinçli bir şekilde farkına varıp kabul etmediğimiz ve görmezden geldiğimiz duygular olarak tanımlanabilir. Bu duygular genellikle çocukluk dönemindeki travmatik deneyimler, aile içi problemler veya sosyal zorluklar gibi olumsuz bağlantılar olabilir" diye konuştu.
EN YAYGIN BELİRTİLER NELERDİR?
Bastırılmış duyguların birçok farklı belirtisi söz konusu olduğunu anlatan Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, "En yaygın belirtiler, açıklanamayan kaygı ve gerginlik, kronik öfke, depresyon, uyku problemler ve yeme bozukluklarıdır. Sıklıkla kişiler yüzleşmekten kaçındıkları durum ve olayların üzerini örttüklerini düşünüyor olsalar da aslında bastırılmış olan duygular kişiyi bambaşka davranışlara sürükleyebiliyor" dedi.
Konuyu örneklendiren Üçyıldız, "Örneğin eşi ile yaşadığı problem neticesinde duygu ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşamayan bir hanımefendi kendisini ev temizliğine ve düzenine fazlasıyla odaklayabiliyor. Kişi, bu davranışla sorun ve problemden uzaklaştığını düşünse de aslında sadece belirli bir süre o sorundan kaçmış oluyor, zaman geçtikten sonra yaşamış olduğu problem tekrar aynı yerde onu bekliyor ancak bu sefer büyük bir farkla; artık o hanımefendi eşine karşı daha tahammülsüz ve daha öfkeli çünkü zihni yaşadıklarını kaydetti ve çözüm getirilmeden tekrar tekrar aynı problemi yaşamak kişiyi olumsuzluğa sürüklemiş oldu" ifadelerini kullandı.
Üçyıldız, duyguların bastırılması yerine onların sağlıklı bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini belirterek, daha mutlu bir yaşantıya sahip olunabileceğini anlattı.