Yaşam koşulları her geçen gün biraz daha değişmeye devam ederken pek çok kişinin gece geç saatlere kadar ekran başında vakit geçirmesi araştırma konusu olmuştu. Özellikle de gençlerde gece uykusunun terk edilmesi, bilgisayar başında sabahlayan gençlerin akşama kadar uyumaları gibi alışkanlıklar geliştirmeleri tartışma konusu olmuştu. Konu hakkında bir bilimsel çalışma da Amerika'da gerçekleştirildi.
UYKU İLE BEYİN ARASINDAKİ İLİŞKİ ORTAYA ÇIKTI! AZ UYUMANIN ZARARLARI NELER?
ABD merkezli tıp dergisi "Neurology"de yayımlanan araştırmaya göre, kötü bir gece uykusunun yaşamın ilerleyen dönemlerinde beyin yaşını etkileyebileceği ortaya konuldu.
Araştırmacılar, 15 yıl boyunca yaklaşık 600 kişiyi değerlendirdi. 15 sene önce yaş ortalaması 40 olan katılımcılara uyku alışkanlıkları hakkında, "Genellikle uykuya dalmakta güçlük çekiyor musunuz? Geceleri birkaç kez uyanır mısınız? Çok erken mi uyanırsınız?" gibi sorular soruldu.
Katılımcılar, 5 yıl sonra, sağlıksız uykunun 6 özelliğini belirlemek için tasarlanmış olan ikinci bir anketi doldurdu. "Kötü uyku kalitesi, gündüz uykulu olma hali, uykuya dalmada zorluk, uykuda kalma zorluğu, sabah erken uyanma ve kısa uyku süresi" sağlıksız uykunun özellikleri arasında yer aldı.
Her katılımcı, kaç kötü uyku alışkanlığına sahip olduklarına göre 3 gruptan birine yerleştirildi. Bu alışkanlıklardan hiç birisine sahip olmayan veya sadece birine sahip olanlar düşük grup, iki veya üçüne sahip olanlar orta grup ile dört ve üzerine sahip olanlar yüksek grup olarak nitelendirildi.
İkinci anketten 10 yıl sonra araştırmacılar, katılımcıların beyin yaşlarını belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve çeşitli cihazları kullandı.
Söz konusu sağlıksız uyku alışkanlıklarının çoğuna sahip olan yüksek gruptaki kişilerin ortalama beyin yaşının, düşük gruptakilerden 2,6 yaş daha ileri olduğu tespit edildi.
Orta grubun ortalama beyin yaşının da düşük gruptaki katılımcılardan 1,6 yaş daha ileri olduğu belirlendi.
Çalışmanın yazarlarından olan California Üniversitesinden Prof. Dr. Kristine Yaffe, yaptığı yazılı açıklamada, "Bulgularımız, tutarlı bir uyku programı sürdürmek, egzersiz yapmak, yatmadan önce kafein ve alkolden kaçınmak ve gevşeme teknikleri kullanmak da dahil olmak üzere, beyin sağlığını korumak için uyku sorunlarını yaşamın erken dönemlerinde ele almanın önemini vurgulamaktadır." ifadelerini kullandı.
Finansmanını Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nün üstlenmiş olduğu çalışmada beyin yaşlanması ile yetersiz uyku arasında kesin bir kanıt bulunmadığı ancak yakın ilişki olduğu ifade edildi. Beyin yaşının artmasının yanı sıra az uyku uyuyan kişiler kadar çok fazla uyuyan kişilerin de risk altında olduğu ifade edilirken felç ve çeşitli kalp hastalıklarının da uyku ile yakın ilgili olduğu belirtildi.